Po bombardiranju so ostale ruševine. Foto: Reuters
Po bombardiranju so ostale ruševine. Foto: Reuters

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je kot pozitivno ocenil potezo Savdijcev, da po skoraj mesecu dni končajo letalske napade koalicije arabskih držav na položaje upornikov v Jemnu. Ob tem je pozval k nujni humanitrani pomoči, notranjepolitičnemu dialogu in oblikovanju vsevključujoče vlade.

Teheran vseskozi zanika obtožbe, da podpira hutijevske upornike, ki so v svojem vojaškem pohodu lani septembra najprej zasedli jemensko prestolnico Sana in se nato podali še na osvajanje drugih delov države. Zakoniti jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi je iz Sane najprej pobegnil v južno pristaniško mesto Aden in se nato zatekel v izgnanstvo v Savdsko Arabijo

Oblasti v Riadu so sporočile, da so se za konec zračne operacije odločili, ker so bili doseženi glavni cilji - odstranitev grožnje Savdski Arabiji in sosednjim državam, vendar pa bodo po po potrebi še naprej izvajali napade na upornike.

Po besedah iranskega zunanjega ministra so v Teheranu že od začetka napadov opozarjali, da kriza v Jemnu nima vojaške rešitve, zato je bilo treba ustaviti ubijanje nedolžnih ljudi.

Savdska Arabija je pojasnila, da so se za ustavitev operacije odločili na prošnjo zakonite jemenske vlade. Hadi se je v govoru na televiziji zahvalil, da so ga Savdijci podprli kot jemenskega predsednika.

Odločitev za končanje letalskih napadov so pozdravile tudi ZDA in ob tem pozvale k takojšnjim pogovorom za končanje krize v režiji Združenih narodov.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo v štirih tednih operacije ubitih 944 ljudi, ranjenih pa je 3.487. Okoli 150.000 ljudi je bilo pregnanih s svojih domov.