Savdijci menijo, da so bili ključni cilji v skoraj enomesečni ofenzivi v Jemnu uresničeni. Foto: EPA
Savdijci menijo, da so bili ključni cilji v skoraj enomesečni ofenzivi v Jemnu uresničeni. Foto: EPA

"Operacija je dosegla svoje cilje, med katerimi je odstranitev grožnje Savdski Arabiji in sosednjim državam, še posebej kar se tiče nevarnosti težkega orožja," je prek savdske tiskovne agencije sporočil Riad. "S končanjem te operacije pa se začenja operacija Vrnitev upanja, ki ima naslednje cilje: nadaljevanje zaščite civilistov, nadaljevanje boja proti terorizmu, nadaljevanje evakuiranja tujih državljanov ter okrepitev medicinske in druge pomoči jemenskemu ljudstvu."

Kot poroča Reuters, je poteza Savdske Arabije odraz preusmeritve njenih prizadevanj z vojaške na politično raven, predvsem zato, ker so v skoraj mesecu dni trajajoči operaciji uspešno uničili ali poškodovali težko orožje, ki so ga imeli hutijevci.

Tiskovni predstavnik Savdske Arabije general Ahmed Asseri je ob tem sicer dejal, da bo koalicija po potrebi nadaljevala napade na hutijevce. "Koalicija bo še naprej preprečevala hutijevskim upornikom, da bi se premikali znotraj države in izvajali kakršne koli operacije," je bil jasen. Operacija Vrnitev upanje je po njegovem mnenju zmes politične, diplomatske in vojaške operacije.

Odločitev Riada so že pozdravili v Iranu, kjer so ves čas ostro kritizirali operacijo mednarodne koalicije.

Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi hutijevci na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo aktualnega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, na drugi. Hutijevci so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večjem delu severa države, potem pa začeli prodirati še na druge konce države. Razmere so se močno zaostrile, ko so januarja letos zavzeli prestolnico Sano. Hadi se je zatekel k zaveznikom v Savdsko Arabijo, kar so številni prebivalci Jemna videli kot izdajo države.

Več kot 500 mrtvih
Zavezništvo arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije je nato 26. marca letos začelo letalske napade na položaje upornikov in njihovih zaveznikov. V skoraj mesecu napadov je bilo izvedenih več kot 1.200 napadov, v katerih je umrlo več kot 500 ljudi.