Jordanski kralj Abdulah II. je sporne spremembe medijske zakonodaje podprl. Foto: EPA
Jordanski kralj Abdulah II. je sporne spremembe medijske zakonodaje podprl. Foto: EPA

Zakon po novem zahteva, da elektronske publikacije v Jordaniji pridobijo dovoljenje vlade, oblastem pa omogoča blokado in cenzuro spletnih strani. Njihovi lastniki bodo tudi odgovarjali za komentarje, ki bodo na teh straneh objavljeni. Organizacija Human Rights Watch (HRW) je vlado obtožila, da uporablja tovrstno zakonodajo za obračun z opozicijo in kritiki.

Kot opozarja organizacija za zaščito človekovih pravic, so novinarji in navadni državljani v Jordaniji pogosto obtoženi in obsojeni zaradi kaznivih dejanj, povezanih z govorom. Aprila je tako tožilec vojaškega sodišča pridržal urednika portala Gerasa News z utemeljitvijo, da je poskušal "spodkopati sistem vladavine". Portal je namreč objavil članek o domnevnem poseganju kralja v preiskavo korupcije. Sojenje se še ni začelo.

HRW opozarja na megleno definicijo elektronskih publikacij, nova pooblastila za blokado spletnih strani in nerazumne omejitve vsebin na spletu. Te vključujejo komentarje, ki jih objavijo obiskovalci strani.

Ostro pogoji za objavo komentarjev
Vsaka elektronska publikacija, ki objavlja "novice, raziskave, članke ali komentarje, ki so povezani z notranjimi ali zunanjimi zadevami kraljestva", se mora registrirati pri ministrstvu za trgovino in pridobiti licenco od ministrstva za kulturo. Komentarji na spletnih straneh bodo lahko objavljeni le, če bodo povezani z vsebino, na katero se nanašajo, in če bo njihova resničnost preverjena.

Associated Press ocenjuje, da bodo spremembe medijskega zakona vplivale na približno 400 jordanskih spletnih strani.

V Jordaniji je bilo že do zdaj kriminalizirano blatenje in klevetanje, ne samo ljudi, ampak tudi vladnih institucij, simbolov in religij.