Nikolića je ob prihodu v skupščino pozdravila navdušena množica. Foto: Reuters
Nikolića je ob prihodu v skupščino pozdravila navdušena množica. Foto: Reuters
Ivo Josipović
Večina hrvaških politikov meni, da naj Josipović ne odide na inavguracijo. Foto: EPA

Na ustanovni seji 250-članske skupščine so poleg potrditve poslanskih mandatov med drugim tudi izvolili predsednika parlamenta in izbrali člane delovnih teles. Na parlamentarnih volitvah 6. maja, ko so potekali tudi lokalne volitve in prvi krog predsedniških volitev, je največ glasov pobrala Nikolićeva Srbska napredna stranka (SNS).

Koalicija "Pokrenimo Srbijo" (Zaženimo Srbijo), zbrana okoli SNS-a, ima v novem sklicu parlamenta 73 predstavnikov, koalicija "Izbor za bolji život" (Izbira za boljše življenje), zbrana okoli Demokratske stranke (SD) Borisa Tadića, pa 67 predstavnikov. Koalicija okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića ima 44 sedežev v parlamentu, Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice 21, koalicija "Preokret" (Preobrat) 19, Združene regije Srbije pa 16. Poleg njih so v parlamentu še predstavniki narodnih manjšin.

Slovesna inavguracija 11. junija
Novi parlament se je nato že čez nekaj ur sešel na izredni seji, na kateri je prisegel Nikolić. Njegova slovesna inavguracija bo sicer 11. junija v predsedniški palači. "Prisegam, da bom vse svoje sile posvetil ohranjanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Republike Srbije, vključno s Kosovom in Metohijo kot njenima sestavnima deloma, ter uresničevanju človeških in manjšinskih pravic in svoboščin, spoštovanju in branjenju ustave in zakonov, ohranjanju miru in blagostanja vseh državljanov Republike Srbije ter da bom zavestno in odgovorno izpolnjeval svoje dolžnosti," je v prisegi dejal Nikolić.

Na Nikolićevi inavguraciji ne bo hrvaškega predsednika Iva Josipovića, ki od novega srbskega predsednika pričakuje, da bo pokazal, da deli skupne evropske vrednote, ter se odrekel "ideji četništva, ideji ekspanzije, ideji o tem, da ozemlje in meje niso določeni". "Vsak ima to priložnost, ima jo tudi gospod Nikolić. Ko bo jasno, da je sprejel tak koncept, potem bomo sodelovali. Brez jasnega izrekanja o tem zagotovo ne bom odšel na inavguracijo v Beograd."


Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor meni, da bi morala ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić poslati protestno noto v Beograd, ko je postalo jasno, da je Nikolić izjavil, da je Vukovar srbsko mesto. Če bi se Beograd za to izjavo opravičil, potem bi šel po mnenju Kosorjeve Josipović lahko na inavguracijo. Ob tem je spomnila, da tedanji srbski predsednik Tadić ni prišel na Josipovićevo inavguracijo, ker je bil nanjo povabljen tudi predsednik Kosova.

V nagovoru po prisegi je Nikolić dejal, da si želi, da bi Srbija postala članica EU-ja, hkrati pa je poudaril, da se Beograd nikoli ne bo odrekel Kosovu. Poudaril je še, da si želi nove, drugačne Srbije, "Srbije, ki bo osvobojena strahu pred prihodnostjo, ki bo imela dvoje vrat, na zahod in na vzhod", je rekel.

Nikolić, ki je v drugem krogu 20. maja premagal dozdajšnjega srbskega predsednika Tadića, je na prisego prišel v družbi žene, sinov in vnukov ter tako uradno začel svoj petletni mandat.

Mandatar znan do ponedeljka?
V Srbiji si želijo čimprejšnjega oblikovanja nove vlade, o čemer v teh dneh potekajo intenzivni pogovori. Za SNS-om so se na volitvah 6. maja uvrstili Tadićevi demokrati in socialisti, ki so že pred drugim krogom predsedniških volitev dosegli dogovor o sodelovanju.

Tadić je pred dnevi izrazil pripravljenost prevzeti premierski položaj, zavrnil pa možnost oblikovanja koalicije med SNS-om in DS-jem. Nikolić je izjavil, da pričakuje, da bo do ponedeljka znan mandatar za sestavo nove vlade, "saj je vsem jasno, da ni časa, da bi čakali".