Josipović je bil med udeleženci varnostne konference v Münchnu. Foto: EPA
Josipović je bil med udeleženci varnostne konference v Münchnu. Foto: EPA

Josipović je v Münchnu ob robu varnostne konference dejal, da od hrvaških strank pričakuje, da bodo ljudem pojasnile pomen spoštovanja ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin, ki za občine z več kot tretjino srbskega prebivalstva določa uvedbo dvojezičnosti, torej tudi napise v srbskem jeziku in cirilici.

"Če pa se ne želi spoštovati zakona, ga je treba spremeniti," je dejal.

S tem se ne strinja poslanec Samostojne demokratske srbske stranke Milorad Pupovac, ki je v odzivu dejal, da je Hrvaška obveze do manjšin sprejela v času mednarodnega priznanja in približevanja mednarodnim institucijam. "Ne more se neki zakon sprejeti na mednarodni ravni, doma pa mu nasprotovati," je dodal.

V skladu z omenjenim ustavnim zakonom mora Hrvaška v okoli 20 občinah in mestih, tudi v Vukovarju, ki so ga srbske sile in takratna jugoslovanska vojska med vojno etnično očistile, uvesti dvojezičnost.

Na poziv 22 veteranskih združenj v mestu, ki so združena v Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, so v soboto v tem obmejnem mestu pripravili protest pod naslovom "Za hrvaški Vukovar - ne cirilici". Protestov se je udeležilo okoli 20.000 ljudi iz vse Hrvaške, ki so zahtevali od vlade, da zakona ne izvaja. V nasprotnem primeru so napovedali množičen protest v Zagrebu.

Predsednik štaba Tomislav Josić je povedal, da so v soboto na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona, vlado pa pozvali, naj do odločitve ustavnega sodišča zakona ne izvaja.