JP Morgan Chase je druga največja banka na svetu po premoženju (za HSBC) in sodi med velike štiri ameriške banke. Foto: Reuters
JP Morgan Chase je druga največja banka na svetu po premoženju (za HSBC) in sodi med velike štiri ameriške banke. Foto: Reuters

Po pisanju ameriških medijev je bil dosežen načelni dogovor med banko JP Morgan Chase in visokimi predstavniki pravosodnega ministrstva, po katerem bo ena največjih svetovnih bank prevzela krivdo in plačala najvišjo finančno kazen v zgodovini ZDA.

Leta 2008 v središču bančnega zloma
Ameriške oblasti so obtožile JP Morgan Chase za zlorabe s trgovanjem vrednostnih papirjev, ki temeljijo na hipotekarnih posojilih. Prodaja močno precenjenih vrednostnih papirjev je leta 2008 skoraj pripeljala do popolnega bančnega zloma, hkrati pa se je s tem tudi začela svetovna gospodarska kriza.

Od 10 milijard evrov, ki jih bo banka plačala, bo tretjina namenjena za pomoč lastnikom nepremičnin, ki jih je prizadel zlom nepremičninskega trga, tesno povezanega s temi zapletenimi finančnimi produkti, s katerimi so se na koncu opekle banke, varčevalci in države.

Nekoč zgled, zdaj grešni kozel
S poravnavo se bo JP Morgan Chase izognil civilnim tožbam, ki so grozile, da bodo popolnoma preplavile in omrtvičile banko, ki je pred krizo veljala za ljubljenčka Wall Streeta in Washingtona. Pred enim mesecem se je banka že pogodila za 700 milijonov evrov kazni v ločenem primeru "London Whale", ko je borzni posrednik Bruno Iksil z nepremišljenimi tveganji zakrivil dvemilijardno izgubo.