Svet
Frans Timmermans
Timmermans naj bi Slovenijo in Hrvaško obiskal do konca tega leta. Foto: EPA
VIDEO
Evropska komisija bo posr...
VIDEO
Timmermans bo posredoval...
VIDEO
Državni zbor sprejel svež...

Dodaj v

Juncker posredovanje glede arbitraže naložil Timmermansu

Timmermans bo do konca leta obiskal obe državi
27. november 2017 ob 15:28,
zadnji poseg: 27. november 2017 ob 18:09
Bruselj,Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu naložil, naj posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Premier Miro Cerar je pozdravil odločitev Evropske komisije in dodal, da je Timmermans zaupanja vreden človek in velik poznavalec prava, ki bo lahko dal pozitiven prispevek. "Seveda ohranjam tudi neformalni dialog s Plenkovićem, za srečanje v Zagrebu pa je potrebno, da najdemo stično točko," je še povedal ob robu vrha 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske v Budimpešti.

Še predtem je Cerar dejal, da še vedno obstaja možnost za srečanje s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v Zagrebu, kjer bi govorila o implementaciji arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, vendar do zdaj še ni prejel nobenih zagotovil, da bi Hrvaška spremenila odklonilno stališče do arbitraže.

Cerar je že prejšnji petek v Bruslju povedal, da je Juncker ob robu vrha vzhodnega partnerstva v pogovoru z njim in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem potrdil, da komisija s posredovanjem za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe misli resno.

V komisiji so tudi uradno potrdili, da se je Juncker o vprašanju izvajanja arbitražne odločbe pogovarjal z obema premierjema. Juncker je za posredovanje pooblastil Timmermansa, ki je kot prvi podpredsednik pristojen za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in listino o temeljnih pravicah, so sporočili iz komisije in o tem obvestili premierja obeh vlad. Timmermans namerava Ljubljano in Zagreb obiskati pred koncem tega leta.

Državni zbor sprejel sveženj predlogov
Slovenski državni zbor je danes sprejel sveženj zakonskih predlogov za izvajanje arbitražne razsodbe. Zakonodajo je treba ustrezno prilagoditi do 29. decembra, ko se izteče polletni rok za pripravo vsega potrebnega za uveljavitev razsodbe. Poslanci so štiri zakonske predloge obravnavali po nujnem postopku. Gre za temeljni zakon o evidentiranju državne meje s Hrvaško, novelo v zakonu o zemljiški knjigi, spremembo zakona o morskem ribištvu in t. i. interventni zakon.

Zakon o evidentiranju meje ima 12 členov, njegov namen je zagotoviti pravno podlago za evidentiranje meje s Hrvaško in uskladitev podatkov drugih evidenc pod Geodetsko upravo Slovenije. Novela v zakonu o zemljiški knjigi predvideva, da postopek dopolnitve zemljiške knjige ne bo več izključno predlagalni postopek, temveč je primarno postopek, ki ga sodišče začne po uradni dolžnosti.

Zakon o morskem ribištvu bo omogočil izdajo posebnih dovoljenj za gospodarski ribolov, saj bodo slovenski ribiči v skladu z določili iz hrvaške pristopne pogodbe z uveljavitvijo arbitražne razsodbe lahko lovili v hrvaških teritorialnih vodah do ustja Limskega kanala, hrvaški pa v celotnem slovenskem teritorialnem morju. Posebni "interventni zakon" ureja pravice ljudi, ki so na dan razglasitve razsodbe bivali na slovenskem ozemlju, a je to po razsodbi postalo del ozemlja Hrvaške.

Plenković: "Slovenski zakoni so slovenska interna zadeva"
Hrvaška je do zdaj vztrajala, da arbitražne odločbe ne priznava in da zato tudi rok za izvajanje zanjo ne obstaja. Ponavljala je, da zanjo obstaja le odprto vprašanje meje, o katerem se je pripravljena pogovarjati. Plenković je iz Budimpešte sporočil, da Cerarja na obisku pričakuje do konca leta. Dejal je, da so slovenske priprave zakonov za uveljavitev junijske arbitražne sodbe o meji med Hrvaško in Slovenijo slovenska interna zadeva.

Evropska komisija je v prvem odzivu na arbitražno odločbo 4. julija izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, in sporočila, da je pripravljena v tem procesu posredovati za zagotovitev popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 27.11.2017 ob 15:54
Končno nekaj konkretno spodbudnega iz komisije.
RJSlo
# 27.11.2017 ob 15:49
Plenković: "Slovenski zakoni so slovenska interna zadeva"
-------------------------------------------
No ja. "Hrvaški zakoni so tudi slovenska zadeva." Lex Agrokor pa to? Lex Mercator pa to?

Zdaj pa s epribližuje presečni datum. Če 1. 1. 2018 ne začne veljati AS, takoj zapreti južno mejo, do nadaljnega.
Tao3
# 27.11.2017 ob 15:50
Hrvtska lipa tone! Preveč morja imajo in prepožešni so in tonejo. Po mojem se bo njihov proračun dejansko utopil kmalu ...
sig550sniper
# 27.11.2017 ob 15:48
poletne sezone je konec, hrvatom se arbitraža še toliko bolj j_ _e
nepokorni
# 27.11.2017 ob 15:55
Bravo, Cerar!
Zoro27
# 27.11.2017 ob 16:02
V pravni Evropi do tega ne bi smelo priti. Posredovanje že pomeni, da se bodo iskali kompromisi.
Bo pa prišla poletna sezona 2018, ko bomo mi imeli adute v rokah.
zamudnik
# 27.11.2017 ob 16:14
Bo pa prišla poletna sezona 2018, ko bomo mi imeli adute v rokah.

Oni imajo adute v rokah neglede na leto in letni öas. Na svojem ozemlju v obliki slovenskih vikendov, na našem pa v telesih poslušalcev radia Aktual.
mostnica
# 27.11.2017 ob 16:16
Kdo je lahko prodal Mercator, Žito, hotele...taki bankrotirani, skorumpirani, fašistoidni in genocidni hrvaški državi, da nas pri oskrbi lahko takle Plenković drži za goltanec?
No, je pa slovenska elita zase kupila vodni top, da se bo branila pred lastnim narodom, slovensko morje bi pa branila z gumenjaki in se zanašala na Bruselj. Ja, vodni top bodo res rabili.
luckyss
# 27.11.2017 ob 16:27
Joj, prejoj..kako mi je žal, ker sem laik na tem področju...
Sem namreč naivno mislil, da se arbitraža izvaja v primeru, če se dve strani ne "moreta zmenit" in sprti strani soglašajo, da bodo upoštevali razsodbo nekoga tretjega..
Res sem butast, ker ne razumem o čem sedaj razglabljajo..;(
oliva
# 27.11.2017 ob 16:04
No fino. Bravo.
In vendar se vrti. ;o)
cairns
# 27.11.2017 ob 16:33
Juncker posredovanje glede arbitraže naložil Timmermansu

Ta je še eden iz grupe nevtralistov. Vse kar je rekel do sedaj se je nanašalo na načelno menje o tej problematiki. Obe strani morata izvajati AS. Konec izjave.
Tudi sedaj ne bo nič drugače. Plehkovič mu bo odgovoril da je AS kompromitirano in da za njih ne velja. Timmermans se bo objokan vrnil v Bruselj in od posredovanja ne bo nič.

Kakšni so Nizozemci pa smo videli v Srebrenici. Strahopetni in neodločni.
Slo_v_k
# 27.11.2017 ob 16:24
@Benji

Kaj pa ti ves kaj je slabo za slovenijo? Ti je to kdo prisepnil in to potem vzames za sveto?
Bivši uporabnik
# 27.11.2017 ob 18:22
Se pa res splača pokukat v članek Timmermans: Central Europe has ‘no experience with diversity’ - Srednja Evropa nima izkušenj z raznolikostjo na portalu politico.eu.
Slovesno izjavljam, da je gospod Timmermans navaden gobezdač in osel.
Srednja Evropa je bila kulturno raznolika daleč prej, preden so se nizozemski trgovci spravili trgovat z Daljnim vzhodom.
opat
# 27.11.2017 ob 18:06
Dej Amfibija ali Nautilus ali kaj si že. Prosim te nehaj že objavljati to neprebvljivo takoimenovano poezijo! Najdi si nek drgugi posel. Poezija ti res ne gre od rok! Poskusi z glasbo, mogoče imaš prste narejene za igranje kitare. Kdo ve?
veza
# 27.11.2017 ob 17:07
Benji
# 27.11.2017 ob 16:19

Problem je v temu, da je sporazum slab za Slovenijo.

to vemo vsi, a smo se na ref. odločili za arbitražo, kaj sedaj, če gremo na mednarodno sodišče, bomo še bolj pokadili.
Če bi takrat Cerar zamenjal Erjavca, bi HRV še bolj poudarjali, da smo naredili velik prekršek, ki je celo odnesel ministra, tako da to je to!
oliva
# 27.11.2017 ob 16:04
"Predsednik Junker je naložil zadevo podpredsedniku Cimermanu,"

Osebno nimam nič proti. ;)))
lojze47
# 27.11.2017 ob 17:18
Če ima tale Timmermans obljubljen kakšen vikend na Hrvaškem za potem, ko bo v penziji in ne bo več na očeh javnosti, potem bo posredovanje uspešno za Hrvaško in Slovenija bo "popušila".
Ori
# 27.11.2017 ob 17:16
Ta EU šarada okoli arbitraže je dobesedno"jebanje" navadnih ljudi v glavo. Medtem pa se v Bruslju sprejema korporacijsko zakonodajo, v škodo podložnikov Bruslja.
veza
# 27.11.2017 ob 16:04
Predsednik Junker je naložil zadevo podpredsedniku Cimermanu, ta jo bo naložil enemu namestniku, ta prvemu tajnku, prvi tajnik drugemu tajniku, drugi tajnik tretjem tajniku, na koncu bo mogoče čistilka udarla z metlo po mizi, mislm, stara zgodba o delovanju birokracije v Bruslju!
GeorgeB
# 27.11.2017 ob 19:02
Samo en "penicelin" obstaja za te hrčke pokvarjene:
Odločen NE na njihov vstop v Schengen, dokler ne izvedejo tudi zadnje določbe iz sodbe Arbitražnega sodišča. Med tem pa bela stavka naših organov na meji z neprijateljsko kvazi državo...
svabo
# 27.11.2017 ob 18:49
Implementacija mednarodnega sporazuma, ki je zavezujoč po mednarodnem pravu, s pomočjo in posredovanjem (mediacija?) Evropske komisije. žal se na ta način kaže realnost, da ne glede na zavezanost članic spoštovanju mednarodnemu pravu le-ta velja toliko, kolikor le-to pravo namreč, odgovarja posamezni članici. Posredovanje v tem primeru pomeni kaj? Sporazum o arbitražnem sporazumu je bil sprejet pod pokroviteljstvom EU komisije. Kar je odgovornost komisije, da ukrepa. Vendar sigurno ne z mediacijo....
GUESS
# 27.11.2017 ob 16:47
Dobrodošla poteza Junckerja. Timmermans mi izgleda kar odločen možakar. Je pa res, sa se že bliža konec leta in bi nekaj takega lahko EK storila že v avgustu ali septembru.
slovenkaaaa
# 27.11.2017 ob 16:35
V pravni Evropi do tega ne bi smelo priti.

Aja? V pravni Evropi tudi ne bi smel biti nihče v zaporu... Kršitve delajo vsi, ljudje, države, institucije... samo se rešujejo po pravni poti, ne z vojnami. V tem je bistvo.

sicer pa kaki suspenzi poslancev in to, hehe, saj vsak dan potekajo tožbe Evropske komisije proti državam... običajno se zgodi to, da se razglasi kršitev... če se v nekem roku ne popravi, pa lahko sledi denarno kaznovanje, recimo z blokado dela sredstev EU za tisto državo. Kaj hujšega se Hrvatom ne more zgoditi.
cairns
# 27.11.2017 ob 20:37
Juncker posredovanje glede arbitraže naložil Timmermansu

Nekaj možnih rešitev ki jih lahko Timmemans zaupa Plehkoču na obisku v Zagrebu:

1.Odvzem glasovalnih pravic Hrvaški
2.Blokada EU finančnih fondov za Hrvaško
3.50.000€ kazni za vsak dan ko po 29.12.2017 ne pristanejo na izvajanje AS

EU je pri nekaterih ''kršiteljicah'' zelo striktna. Npr. ko neka država v roku ne uveljavi kakšne nepomembne direktive. Pa naj se sedaj izprsijo pri Hrvaški, ki se posmehuje ne samo Sloveniji, ampak vsej mednarodni javnosti. (mi ne priznajemo ovaj sud press)
Uroš_Resnik
# 27.11.2017 ob 16:50
https://www.politico.eu/article/migratio
n-news-diversity-timmermans/
OMNIC
# 27.11.2017 ob 22:08
Prve izjave Timermansa: poslušal bom najprej obe državi.
Napaka, najprej bi moral temeljito proučiti arbitražno odločbo.
mb128
# 27.11.2017 ob 18:18
Mislim a sem zopet od tujega medija izvedel nekaj kar se še kako nas tiče?!
Glede na hrvaško verzijo N1 naj bi prišel Cerar v Zagreb do konca tega leta! Če je temu tako in če se mene vpraša je zanj bolje, če bo res šel tja, če to ni še ena izmed mnogih hrvaških nebuloz, da tam tudi ostane!
zapravico
# 27.11.2017 ob 18:07
Je pa zanimivo,hrvatje bi radi evro,a ne bi spoštovali nobenega sporazuma-tipično za hrčke
veza
# 27.11.2017 ob 17:03
oliva
# 27.11.2017 ob 16:04

"Predsednik Junker je naložil zadevo podpredsedniku Cimermanu,"

Osebno nimam nič proti. ;)))


no, sem se zmotil, pravilno je Timermans, a to pomeni zavlačevanje, nič drugega, si bomo znali povedati...
slovenkaaaa
# 27.11.2017 ob 16:36
Drži, a bo kmalu 2018. Lahko pa jim pokvarimo naslednjo sezono.

90% Slovencev ne bo za to, bodi prepričan. Želijo, da to uredi politika, ne oni s tem, da bi namesto na Pag šli v Strunjan...
cairns
# 27.11.2017 ob 16:34
sig550sniper
poletne sezone je konec, hrvatom se arbitraža še toliko bolj j_ _e

Drži, a bo kmalu 2018. Lahko pa jim pokvarimo naslednjo sezono.
Murko
# 27.11.2017 ob 22:01
Ne slepimo se, spet ne bo nič. Tresla se je gora...
ajvard
# 27.11.2017 ob 21:56
ne razumem zakaj se tako borimo za uveljavitev nečesa, kar ni v našo korist?
Črnibog
# 27.11.2017 ob 18:56
Kaj nas uči zgodovina, da nam vedno vkradejo del ozemlja, ko smo v neki kvazi federaciji držav, tudi tokrat bo tako.
Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.
Bivši uporabnik
# 27.11.2017 ob 18:31
Dokler komisar nima vikendice ali jahte na hrvaškem je vse v redu.
Celt
# 27.11.2017 ob 18:16
Plenković: "Slovenski zakoni so slovenska interna zadeva"

Hrvati pa so se ponovno zaprli v svojo kartonasto škatlo kjer je lepo temno in toplo.... samo da ne vidijo sveta okoli sebe :)))
veza
# 28.11.2017 ob 00:10
mmeeddoo
# 27.11.2017 ob 23:53

ne razumem poante, dejansko je tako, močnejše države praviloma ne sprejemajo mednarodnih zavez, če so njim v škodo, Kitajska- Filipini, recimo, HRV bo počasi popustila, ker imajo veliko drugih problemov, samo naši se morajo poenotiti, posebno Erjavec naj bo tiho in Janša tudi.
mmeeddoo
# 27.11.2017 ob 23:53
Ej Cerar, dobro so si spomnili teli tvoji! Naši ribiči lovijo po HR, njihovi pa po našem. V trenutku, ko bodo HR ribiči ali policija prišli v naše teritorialne vode po arbitraži, pomeni, da se strinjajo z njo!
:-D
veza
# 27.11.2017 ob 23:28
Na HTV so danes potrdili, da namerava Timermans obiskati obe državi in da se bo EK zavzemala za implementacijo arbitraže, to so dobesedno tako navedli, se je pa Plenković takoj pohvalil, da je v Budimpešti zrihtal vlaganja Kitajske v Reško pristanišče in ostala HRV pristanišča in v infrastrukturo, mogoče se samo napihuje.
foxhunt
# 27.11.2017 ob 21:40
nazdravimo se prej s Teranom, nasim ali vasim.
junkmail
# 27.11.2017 ob 19:32
Toti EU-Svet mi ni jasn...
junkmail
# 27.11.2017 ob 18:55
Naciji, isis pa to, imajo toliko dr-ka v glavah, da zastrupljajo druge, da bi si dokazali, da imajo prav. Da, da da.
semaino
# 27.11.2017 ob 18:54
Ta Timmermans bo v ZGB naletel na granit, potem pa si bo v Bruslju popravljal skrbave zobe.

Upam, da mu njegov ego naredi svoje in jih potem zmelje, enkrat za vedno.
genniuuss
# 27.11.2017 ob 18:38
Hrvatje se ne zavedajo da smo se leta 1990 ločili,
in da gre slovenija v eu prve hitrosti,
mb128
# 27.11.2017 ob 15:41
No sedaj pa bomo videli kaj bo. Najhuje kar po moje lahko doleti sosede je suspendiranje njihovih poslancev, komisarja in države kar je proti Agrokorju nič!
galoper
# 29.11.2017 ob 21:41
Pogajali so se o določitvi meje in blokadi. Osnovna, prikrita želja hrvatov pa je blokada koprskega pristanišča, kar niso povdarjali.
V Hotizi smo izgubili ozemlje, ker menda nismo izvajali dejavnosti, s katero bi dokazovali zainteresiranost za lastnino.
Piranski zaliv in ozemlje do MIrne je bilo slovensko, politiki so po II.SV zanemarjali mejo, ker je itak vse bila Jugo.
Po zaključku opredelitve cone A in cone B, smo izgubili še marsikaj več.
Vodja delovne skupine je le zapisal izsledke zgodovinarja, za njihovo uveljavitev ni bilo poguma. Že deset let se vleče reševanje, toda česa, zaslužkov za takšno delo v komisiji?
timoti
# 28.11.2017 ob 14:42
Hehe, boli Jeana kita.
Je prebacil kar na nižje zaposlenega.
zeus.zeng
# 28.11.2017 ob 12:38
milko54
in mi bomo ostali lepo na suhem, tako kot v vseh sporih s Hrvaško doslej. Igrajo se z nami, kot mačka z mišjo. Tralala....
--------------------
ne bodi vendar tako črnogled. Nekaj nam bodo pa le verjetno pustili - če ne drugega obisk ,,svete geeo ,, in popust za ribe pripravljene v gostilnah na drugi strani , ki bodo nalovljene v savudrijski uvali ...
zeus.zeng
# 28.11.2017 ob 10:43
Juncker posredovanje glede arbitraže naložil Timmermansu
-----------------------
tako to gre : Timmermans bo potem zadevo prepustil svojemu tajniku , tajnik svojemu pomočniku , pomočnik svoji tajnici , tajnica pa bo ugotovila da je to čisto nič ne briga ker mora na klepet k kolegici in bo ,,fascikel ,, postavila na polico z napisom ,, tretjerazredne teme ,, ...
skuggi
# 28.11.2017 ob 09:31
Toliko govora o nasih politikih in njihovih vikendicah na hrvaskem... Naj mi no nekdo malo bolj konkretno pove kdo in kje???
Kazalo