ANC obljublja več stanovanj, služb in izkoreninjenje revščine, nasprotniki pa svarijo, da je ta stranka v 20 letih na oblasti naredila mnogo premalo. Foto: Reuters
ANC obljublja več stanovanj, služb in izkoreninjenje revščine, nasprotniki pa svarijo, da je ta stranka v 20 letih na oblasti naredila mnogo premalo. Foto: Reuters
Volitve
Privrženci Demokratičnega zavezništva zahtevajo predvsem več delovnih mest. Foto: Reuters

Za volitve se je registriralo rekordnih, več kot 25 milijonov volivcev, kar je skoraj polovica vseh prebivalcev. Afriški nacionalni kongres, ki je bil na čelu osvoboditve izpod apartheida pred dvema desetletjema, bo po pričakovanjih ostal vladajoča stranka, prejel naj bi več kot 60 odstotkov glasov, glavna opozicijska liberalna Demokratična zveza, ki je odvisna predvsem od belih volivcev, pa največ 20 odstotkov. Tokrat bo prvič lahko volila tudi generacija, ki je bila rojena po koncu rasnega razlikovanja, in strokovnjaki pravijo, da bo veliko odvisno tudi od njenih glasov.

Priljubljenost ANC-ja med temnopoltim prebivalstvom se zaradi velikih socialnih težav, neučinkovitega vodenja države in razraščanja korupcije postopno zmanjšuje. Stranka Južni Afriki vlada že 20 let, svoj čas jo je vodil pokojni Nelson Mandela, prvi temnopolti južnoafriški predsednik in ikona boja proti apartheidu, a kritiki pravijo, da stranka razen naslanjanja na njegov lik nima kaj pokazati. "Storite to za Madibo, volite ANC!" se glasi napis na plakatih.

Na predvečer volitev je skupina jeznih protestnikov blizu Soweta s kamni napadla eno od volišč in ga zažgala. Posredovali sta policija in vojska. Kljub incidentu so se pred volišči že pred zoro začeli zbirati ljudje, ki bi radi oddali svoj glas.

Bo podpora stranki padla pod simboličnih 60 odstotkov?
Korupcija, neuspeh pri odpravljanju revščine in neenakosti, ki sta dediščina apartheida, ter očitki o zapravljivih voditeljih so okrnili ugled vladajoče stranke in njenega slovesa kot borke za delavski razred. Čeprav večina ne dvomi o prepričljivi zmagi ANC-ja, bi padec podpore na volitvah pod simboličnih 60 odstotkov - manj jih doslej ANC ni osvojil - pomenil slabe obete za prihodnost. Najnovejša javnomnenjska raziskava inštituta Ipsos napoveduje, da bo ANC osvojil 63 odstotkov glasov, kar bi pomenilo malo manj od dvotretjinske večine, potrebne za ustavne spremembe. Na zadnjih volitvah leta 2009 je ANC osvojil slabih 66 odstotkov glasov.

Na volitvah se bo za 400 sedežev v narodni skupščini potegovalo 33 strank. Volivce v parlamentu trenutno zastopa 13 strank.

Zuma za obnovo posestva porabil 23 milijonov dolarjev
Volitve naj bi drugi predsedniški mandat tako podelile tudi voditelju ANC-ja, aktualnemu predsedniku Jacobu Zumi, ki vztraja, da se v državi živi mnogo bolje kot pred 20 leti, sam pa se je večino svojega prvega petletnega mandata branil predvsem očitkov o korupciji - za obnovo svojega posestva je porabil 23 milijonov dolarjev davkoplačevalskega denarja.

Izidi volitev bodo znani v petek.