Svojci žrtev so obiskali prizorišče nesreče. Foto: Reuters
Svojci žrtev so obiskali prizorišče nesreče. Foto: Reuters
Leto dni od brodoloma južnokorejskega trajekta

Trajekt je potonil, ko je plul iz mesta Inčeon na severozahodu Južne Koreje proti južnemu otoku Džedžu. Na krovu 6.800 ton težke ladje je bilo 476 ljudi.

Uradno je umrlo 295 ljudi, devet pa jih še vedno pogrešajo. Za veliko število žrtev je kriva posadka, ki je potnikom naročila, naj ostanejo v svojih kabinah, čeprav se je ladja že začela potapljati.

Kapitana ladje Li Jun Seoka so novembra lani obsodili na 36 let zapora, saj je trajekt zapustil brez kakršnih koli prizadevanj, da bi pomagal pri reševanju preostalih potnikov. Skupno se je na sodišču zaradi zanemarjanja svojih dolžnosti znašlo 15 članov posadke.

Ladja je potonila, ko se je zaradi močnega sunka vetra nagnila, neizkušena posadka pa ni vedela, kako se odzvati v takem položaju. Bila je tudi prenatrpana in nezakonito predelana. Tragedija je sprožila veliko žalost, jezo in zgražanje v južnokorejski javnosti.

Ladjo bodo dvignili
Južnokorejska predsednica Park Geun Hje se je po nesreči opravičila za neustrezen odziv in se odločila za razpustitev obalne straže.

Starši dijakov so v sredo na prizorišču nesreče v morje odvrgli krizanteme in priljubljene prigrizke svojih otrok. Po prepričanju številnih svojcev so njihovi otroci po zaslugi zračnih žepov v notranjosti trajekta živeli še več ur ali celo dni po nesreči, tako da bi jih lahko rešili, če reševalci ne bi porabili toliko časa, da so sploh prišli do potopljenega plovila.

Južnokorejska vlada naj bi kmalu začela dvigovati potopljeno ladjo na površje in takrat upajo, da bodo našli trupla še devetih pogrešanih ljudi. Po ocenah Seula naj bi bili stroški dviga ladje okoli 110 milijonov dolarjev.

Leto dni od brodoloma južnokorejskega trajekta