Rudarji v Južni Afriki so ob delu zboleli za hudimi boleznimi, kot sta silikoza in tuberkuloza. Foto: EPA
Rudarji v Južni Afriki so ob delu zboleli za hudimi boleznimi, kot sta silikoza in tuberkuloza. Foto: EPA
false
Rudarji že dalj časa zahtevajo odškodnine za zdravstvene težave, ki jih imajo zaradi svojega dela. Foto: EPA

Številni rudarji so namreč med delom dobili smrtonosni pljučni bolezni silikoza in tuberkuloza. Sodišče je z odločitvijo odprlo vrata za dolgotrajne postopke v najmnožičnejši skupinski tožbi v najbolj industrializirani afriški državi. Analitiki pravijo, da bi lahko tožba industrijo zlata stala na stotine milijonov ameriških dolarjev.

Vrhovni sodnik Phineas Mojapelo je še dejal, da bi bili lahko v tožbo vključeni tudi delavci, ki so zaradi bolezni umrli, morebitne odškodnine pa bi bile izplačane njihovim svojcem. Poleg tega, je dejal sodnik, bi se morale odškodnine zahtevati od posameznih rudarskih podjetij ločeno.

Po soglasnem mnenju tričlanskega sodišča je v tem primeru skupinska tožba edina realna možnost, da bi bila večina rudarjev uspešna v njihovih zahtevah do rudarskih podjetij, poroča Reuters.

Številne zdravstvene težave
Rudarji so zbolevali za silikozo zaradi vdihavanja silicijevega prahu. Bolezen povzroča pomanjkanje sape, vztrajen kašelj in bolečine v prsih, ljudje pa zaradi silikoze postanejo bolj dovzetni za tuberkulozo.

Med toženimi podjetji so nekateri največji proizvajalci plemenitih kovin, Anglo American, AngloGold Ashanti, Gold Fields, Harmony Gold, Sibanye Gold and African Rainbow Minerals. Ta podjetja so skupaj ustanovila t. i. delovno skupino za poklicne pljučne bolezni, ki se ukvarja s tem vprašanjem.

Iz omenjene delovne skupine so sporočili, da podjetja preučujejo razsodbo sodišča in da se bodo še odločila, ali se bodo na sodbo pritožila. Po razsodbi so vrednosti delnic teh podjetij sicer ostale stabilne.

Prelomna odločitev ustavnega sodišča
Skupinske tožbe so v Južni Afriki redke, utemeljujejo pa se s prelomno razsodbo ustavnega sodišča iz leta 2011. Sodišče je takrat prvič dovolilo, da lahko rudarji s pljučnimi boleznimi zoper svoje delodajalce vložijo odškodninske tožbe.

Zahteve rudarje so stare sicer več desetletij, ne izražajo pa jih zgolj južnoafriški rudarji, ampak tudi na tisoče nekdanjih rudarjev iz sosednjih Lesota, Malavija in Svazija. Zato sta zdaj izpostavljeni tudi podjetji Anglo American in African Rainbow Minerals, ki ne upravljata več rudnikov zlata.