Kabila se oklepa oblasti. Foto: Reuters
Kabila se oklepa oblasti. Foto: Reuters
DR Kongo
V Kongu narašča nezadovoljstvo s predsednikom. Foto: Reuters

Parlamentarne in predsedniške volitve v drugi največji afriški državi bi morale potekati 27. novembra, a se je dolgo špekuliralo, da jih bodo oblasti prestavile in tako omogočile predsedniku Kabili nadaljevanje vladanja. Državna volilna komisija je v soboto sporočila, da volitev verjetno ne bo pred decembrom leta 2018.

"Odločili smo se, da prestavimo volitve in tako omogočimo glasovanje velikemu številu ljudi, med njimi največ mladim," je novinarjem med obiskom v Tanzaniji povedal Kabila in dodal, da bi ob vztrajanju pri zdajšnji izvedbi volitev ostalo brez možnosti glasovanja najmanj deset milijonov neregistriranih volivcev.

DR Kongo vse od razglasitve neodvisnosti leta 1960 še ni imel mirnega prenosa oblasti in vse kaže, da se tak scenarij obeta tudi pri naslednjih volitvah. Protesti proti nameram Kabile, da še podaljša svojo 15-letno vladavino, so že nekajkrat letos vodili do spopadov z varnostnimi silami, ki so zahtevali številne smrtne žrtve.

Privrženci Kabile zatrjujejo, da predsednik ni kriv za prestavitev volitev, ampak gre za logistične in proračunske ovire.

Najprej rumeni, nato rdeči karton
V prestolnici Kinšasa so se po predsednikovem sporočilu zbrali predstavniki opozicijskih strank in se pogovarjali o rešitvah za izhod iz trenutnega političnega zastoja. V izjavi za javnost so poudarili, da je "volilni proces ustavljen zaradi volje gospoda Josepha Kabile".

Opozicijski voditelj Etienne Tshisekedi je posvaril, da bo sledilo še več protestov, če Kabila ne bo odstopil, ko se mu 19. decembra letos izteče mandat.

"19. septembra smo opozorili Kabilo," je dejal Tshisekedi in se navezal na dan, ko je bilo med nasilnimi protesti ubitih najmanj 50 ljudi, med njimi večinoma protestniki. "19. oktobra mu bomo pokazali rumeni karton, ki sporoča, da bo 19. decembra dobil rdeči karton," je bil jasen.

Številni diplomati opozarjajo, da bi lahko naraščanje jeze med nasprotniki Kabile še stopnjevalo politično krizo, ki lahko privede do vojn in spopadov, kot jim je bil Kondo priča med letoma 1996 in 2003, ko je umrlo na milijone ljudi.

Kabila se ne zmeni za opozorila in zavrača kritike. "V Kongu ni nobene politične krize. Kar se trenutno dogaja, je samo nekaj politične napetosti pred volitvami, kar je normalna stvar v številnih delih Afrike," je dejal predsednik.