Orkan Sandy nad ZDA. Foto: EPA
Orkan Sandy nad ZDA. Foto: EPA

je v pogovoru z Vlasto Jeseničnik za Prvi Dnevnik pojasnila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Sandy je drugi orkan, ki je v zadnjih dveh letih prizadel ZDA. Ali to pomeni, da severni kraji niso varni pred tako hudimi vremenskimi pojavi? Po navadi orkani grozijo krajem s toplejšim podnebjem?
Dejansko se je to zgodilo že drugič. Tudi našemu koncu severne poloble v Evropi so se približali v zadnjih dveh letih. Verjetno je to posledica toplejšega morja, toplejšega oceana, se pravi tudi več energije lahko dobijo in se taki cikloni premaknejo na sever.
Zakaj se je ta orkan razvil tako pozno? Vendarle se najmočnejši orkani po navadi razvijejo septembra?
No, dejansko je pozen, vendar tudi njegova intenziteta ni tako velika. V skladu z njegovo jakostjo, tudi ni nič neobičajen čas. Tisto, kar ga dela tako izjemnega, je njegova pot, da se je dejansko približal najgosteje naseljenim obalam v ZDA.

Kako nastane orkan s tako hudimi posledicami?
Kot osnovni dejavnik mora biti temperatura površine vode višja od 27,5 stopinje Celzija. To je v zadnjih letih zlahka doseženo tudi pozno jeseni, ker se podnebje ogreva. Sama pot je pa posledica splošnega kroženja ozračja, ki pa je tudi nekoliko spremenjeno. Žal se nam dogaja ravno to, da tropski cikloni silijo na območje, kjer jih prej ni bilo in kjer tudi naredijo največ škode. Skratka posledica sprememb v okolju in tudi naključne poti včasih, ki je ne moremo predvideti.
O tem, kako tovrstni vremenski pojavi nastanejo, je za nekoliko mlajše Lučka Kajfež Bogataj spregovorila tudi v oddaji Infodrom.

Infodrom: Kako nastane orkan?
Infodrom: Kako nastane orkan?