Zagovorniki porok istospolnih partnerjev upajo, da se bo Kalifornija kmalu pridružila drugim petim ameriškim zveznim državam, kjer se istospolno usmerjeni partnerji lahko poročajo. Foto: Reuters
Zagovorniki porok istospolnih partnerjev upajo, da se bo Kalifornija kmalu pridružila drugim petim ameriškim zveznim državam, kjer se istospolno usmerjeni partnerji lahko poročajo. Foto: Reuters
ZDA
Poroke istospolno usmerjenih dovoljuje pet zveznih držav in prestolnica Washington DC. Foto: EPA
Kalifornija
Nasprotniki predloga 8 so bili presrečni, ko je sodnik Walters objavil svojo odločitev. Foto: Reuters

Mnenje sodnika Vaughna Walkerja iz San Francisca je na 136 straneh prineslo pomembno zmago zagovornikom pravic istospolno usmerjenih in začrtalo začetek dolgotrajne bitke okoli predloga 8, ki zakon opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko in ki so ga leta 2008 potrdili kalifornijski volivci.

Predlog 8, ki so ga kalifornijski volivci leta 2008 podprli z 52 odstotki za in 48 odstotki proti, je spremenil kalifornijsko ustavo in zapovedal, da je v Kaliforniji priznan samo zakon kot zveza med moškim in žensko, ne pa tudi kot zveza med dvema moškima ali dvema ženskama. Zagovorniki pravic istospolno usmerjenih so se predlogu uprli in dejali, da krši njihove pravice pred enako obravnavo pred zakonom in ameriško ustavo ter da krši njihovo pravico do samoizbire zakonskega partnerja.

"Kalifornija noče zapostavljati istospolno usmerjenih"
Sodnik Walker je zapisal, da je predlog 8 neustaven in zapostavlja istospolne pare, ki se želijo poročiti. "Predlog 8 ne prinaša nobene racionalne osnove, na podlagi katere bi lahko istospolno usmerjenim prepovedali, da se poročijo," je zapisal. "Edina stvar, ki jo prinaša predlog 8, je, da v kalifornijski ustavi poveličuje zvezo med moškim in žensko pred zvezo med dvema istospolno usmerjenima posameznikoma. Ker Kalifornija nima namena zapostavljati istospolno usmerjenih, sodišče odloča, da je predlog 8 neustaven," je še zapisal Walker.

Ker se bodo zagovorniki predloga 8 pritožili na sodnikovo odločitev, se obe strani, nasprotniki in zagovorniki pravic istospolno usmerjenih, zavedata, da je pred njimi še dolga bitka, ki se bo po vsej verjetnosti končala na vrhovnem sodišču. Odločitev sodnika Walkerja bo zaustavila izvajanje predloga 8, a zaenkrat še ne pomeni, da se bodo istospolni pari lahko takoj poročali, saj je Walker dokončno uveljavitev svoje odločitve preložil, ker želi še enkrat slišati mnenja obeh strani.

Sodniku prikimala Schwarzenegger in Pelosijeva
Guverner zvezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger je pozdravil odločitev sodnika. "Za na tisoče Kalifornijcev, ki živijo v istospolnih gospodinjstvih, ta odločitev potrjuje polno pravno zaščito in jamstvo, ki si ga po mojem mnenju zasluži prav vsak," je povedal Schwarzenegger in dodal: "Obenem odločitev ponuja priložnost za nas vse, da postanemo država, ki bo vodila v prihodnost, in da znova potrdimo, da vse ljudi ter njihove odnose in zveze obravnavamo enakopravno."

Odločitev sodnika je pozdravila tudi Nancy Pelosi, predsednica predstavniškega doma, ki v kongresu zastopa San Francisco. "Predlog 8 je ljudem odvzel nekatere pravice in svoboščine in je predstavljal madež na ustavi Kalifornije," je povedala.

"Sodnik je Kaliforniji vsilil homoseksualno agendo"
Nad odločitvijo sodnika pa so zgroženi nasprotniki porok istospolnih partnerjev. Randy Thomasson iz organizacije SaveCalifornia.com je odločitev označil kot velik udarec in izraz nezaupanja volivcem, ki so podprli prepoved. "Sodnik Walker je ignoriral zapisane besede ustave, za katere je prisegel, da jih bo spoštoval, branil in da jim bo zvest. Namesto tega je volivcem, staršem in otrokom Kalifornije vsilil homoseksualno agendo," je bil ogorčen Thomasson.

V ZDA poroke istospolno usmerjenih dovoljuje pet zveznih držav, Massachusetts, Connecticut, Vermont, Iowa in New Hampshire ter prestolnica Washington DC, številne države pa so tovrstne poroke s svojimi zakoni prepovedale.