Za 200 sedežev v narodnem svetu in 46 v svetu držav se je potegovalo okoli 2.500 kandidatov. Foto: EPA
Za 200 sedežev v narodnem svetu in 46 v svetu držav se je potegovalo okoli 2.500 kandidatov. Foto: EPA

V primerjavi s prejšnjimi volitvami v švicarski parlament je ljudska stranka (SVP) izgubila okoli dva odstotka, vendar bo po nedeljskih volitvah vseeno ostala največja stranka s 26,8 odstotka osvojenih glasov.

Tako se niso uresničile napovedi, da bi lahko stranka SVP postala prva švicarska stranka v zadnjem stoletju, ki bi ji na volitvah uspelo osvojiti 30 ali več odstotkov. To je tudi prvič v zadnjih 20 letih, da SVP ni povečal odstotka svojih glasov.

SVP je pred volitvami vodil agresivno kampanjo, v kateri je poudarjal, da "množično priseljevanje" tujcev v alpsko državo Švicarjem odžira delovna mesta, čeprav imajo v državi le 2,8-odstotno brezposelnost.

Stranka je prav tujce obtožila, da so krivi za višanje najemnin, prenatrpan javni prevoz in celo za višje račune za elektriko. SVP je v zadnjih letih dobil referendume za prepoved gradnje novih minaretov in izgon tujcev, ki so bili obsojeni za hude zločine.

Na drugo mesto so se uvrstili socialdemokrati, ki so osvojili 18,9 odstotka glasov, kar je za 0,6 odstotka manj kot pred štirimi leti.

Sredinski Svobodni demokrati (FDP) in Krščanski demokrati (CDP) so prav tako izgubili glasove, medtem ko sta pridobili majhna Zelena liberalna stranka (BLP) in Konservativni demokrati (BDP). Ti so se leta 2008 odcepili od SVP-ja.