Schettinu grozi do 20 let zapora. Foto: EPA
Schettinu grozi do 20 let zapora. Foto: EPA

V toskanskem mestu Grosseto je pričal vajenec za častnika Stefano Iannelli, ki je opisal, kako so, ko je ladja nasedla na čereh, na palubi oblikovali "človeško verigo", da jim ne bi zdrsnilo. Iannelli je bil član podporne ekipe, ki je po njegovih besedah pomagala najmanj petim ranjenim.

"Ko nismo več videli nobenih potnikov, sem šel s Schettinom in štirimi drugimi," je povedal Iannelli in dodal, da je skupina našla rešilni čoln. "Skočil sem na njegovo streho, Schettino je skočil tik pred mano," je povedal.

"V trenutku, ko je rešilni čoln odrinil, se je ladja prevrnila in paluba, na kateri smo bili, se je potopila pod vodo. Na poti na obalo smo pobrali potnike iz vode," je še dodal.

Na sodišču se Schettino zagovarja zaradi obtožb o uboju, zapustitve ladje in povzročitve smrtonosne nesreče. Kapitan trdi, da ladje ni zapustil prostovoljno, pač pa naj bi padel na rešilni čoln, ko se je ladja nagnila za 90 stopinj.

Razkošna 290 metrov dolga potniška ladja za križarjenja je 13. januarja 2012 nasedla pred obalo otoka Giglio. Na krovu ladje je bilo 4.229 ljudi iz 70 držav. V brodolomu je umrlo 32 ljudi. Schetinnu za vse obtožbe v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora.