Prazne ulice Freetowna med tridnevno karanteno. Oblasti so jo razglasile za uspeh, a je vseeno ne bodo podaljšali. Foto: Reuters
Prazne ulice Freetowna med tridnevno karanteno. Oblasti so jo razglasile za uspeh, a je vseeno ne bodo podaljšali. Foto: Reuters
Liberija
V Liberiji so povečali število postelj, da bi lahko oskrbeli vse okužene z ebolo. Foto: EPA

Izjemno stroga karantena, kjer je bilo prepovedano vsako zadrževanje na ulicah, se je začela v petek zjutraj, končala pa v nedeljo ob polnoči. Večina od šest milijonov prebivalcev države je bila primorana ostati doma, medtem pa je približno 30.000 prostovoljcev pregledovalo najbolj okužene soseske, oskrbovalo bolnike in razdeljevalo mila.

Oblasti so sporočile, da jim je tako uspelo odkriti 150 novih primerov okužbe z ebolo. "Če jih ne bi odkrili, bi lahko precej povečali možnost številnih novih okužb," je po poročanju BBC-ja povedal namestnik glavnega zdravstvenega načelnika Sarian Kamara. Ob tem je dodal, da so v zadnjih dneh pokopali tudi med 60 in 70 žrtev ebole, kar prav tako ugodno vpliva na zajezitev virusa, saj so trupla žrtev izjemno nalezljiva.

Karantena, ki je bila najbolj drastičen ukrep, ki so ga sprejele oblasti v najbolj prizadetih afriških državah do zdaj, je bila po poročanju oblasti izjemen uspeh. Sprva se je govorilo, da naj bi karanteno še podaljšali, saj v največjih mestih niso obiskali vseh sosesk, a so se oblasti kasneje odločile, da tega ne bodo storile.

Zdravniki brez meja kritični do karantene
Organizacija Zdravniki brez meja je bila sicer kritična do ukrepa oblasti v Sierri Leone, saj bi to po njihovem mnenju lahko pripeljalo do tega, da bi ljudje skrivali potencialne primere okužbe. "Naša izkušnja je, da zapiranje in karantene ne pomagajo pri omejevanju ebole, saj na koncu silijo ljudi v podzemlje ter ogrožajo zaupanje med ljudmi in zdravstvenimi delavci," so sporočili. Po njihovem mnenju so nujno potrebni dodatna oprema in zdravstveni delavci, ki se bodo spopadli z epidemijo.

V Liberiji povečali število postelj za okužene z ebolo
Sierra Leone je ena od držav, ki jo je izbruh ebole najbolj prizadel. Tam so zaznali 1.673 primerov ebole, umrlo pa je 562 ljudi, od vsega skupaj 2.600 žrtev te hemoragične mrzlice, ki pustoši po zahodu Afrike. Najhuje pa je v Liberiji, kjer je umrla kar polovica vseh žrtev ebole.

Iz Liberije so medtem sporočili, da so v bolnišnicah v prestolnici Monrovia kar za štirikrat (iz 250 na 1.000) povečali število postelj za bolnike, obolele za ebolo. Minister za informiranje Lewis Brown je povedal, da so do zdaj paciente zavračali zaradi pomanjkanja prostora, zdaj pa upajo, da bodo lahko s 1.000 posteljami oskrbeli vse bolnike.

Najhujši izbruh ebole v zgodovini
Izbruh ebole na zahodu Afrike je najhujši izbruh te bolezni v zgodovini. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se virus širi hitreje, kot ga lahko nadzorujejo, in da je to največji izziv v času miru, s katerim se je srečala mednarodna skupnost. Varnostni svet Združenih narodov pa je sprejel resolucijo, kjer so zapisali, da je epidemija ebole grožnja mednarodnemu miru in varnosti.

Smrtonosni virus se prenaša s telesnimi tekočinami - potom, krvjo in slino. Simptomi okužbe so visoka temperatura, krvavitve in poškodba osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt. Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ni cepiva ali zdravila. Zdravniki lahko le blažijo simptome, tako da okuženega hidrirajo in mu zbijajo vročino.