Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da se ZDA še niso odločile, ali bodo res posredovale v Siriji. Kljub temu pa so okrepile svojo navzočnost v Sredozemskem morju in Perzijskem zalivu. Foto: EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da se ZDA še niso odločile, ali bodo res posredovale v Siriji. Kljub temu pa so okrepile svojo navzočnost v Sredozemskem morju in Perzijskem zalivu. Foto: EPA
Karl Erjavec
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec meni, da bi bil za napade s kemičnim orožjem v Siriji lahko odgovoren režim. Foto: MMC RTV SLO

"Slovenija bi obžalovala, če bi prišlo do posredovanja," je dejal zunanji minister, ki je poudaril, da stališče Slovenije glede reševanja krize v Siriji ostaja enako, in sicer da bi bila rešitev politična, "ampak vidimo, da te politične rešitve ni".

Zagotovil je tudi, da Slovenija ni dobila nobenega zaprosila za prelet zračnega prostora kot tudi ne "zaprosila glede koalicije voljnih".

Vajgl: Sirija ne sme postati novi Irak
Evropski poslanec Ivo Vajgl pa je za MMC dejal, da EU čaka na poročila Varnostnega sveta Združenih narodov in poročilo inšpektorjev ZN-a v Siriji, ki bodo svoje delo končali jutri.

"Treba je počakati na rezultate preiskave in ne ponoviti tiste obupne napake, ki je bila storjena v primeru Iraka, ko so strokovnjaki trdili, da orožja, zaradi katerega se je vojna začela, v resnici ni, pozneje se je dokazalo, da ga res ni bilo, ampak vojna se je zgodila. In še ena takšna vojna se ne bi smela zgoditi," je dejal evropski poslanec, ki se je v sredo v Bruslju udeležil odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (AFET).

Dodal je, da je to "minimum, kaj več pa skorajda ni pričakovati, saj so v EU-ju države, ki raje posežejo po radikalnejših sredstvih in tudi same gredo v vojaške aktivnosti. Tu imam v mislih Francijo in Veliko Britanijo."

"Sirija bi lahko postala zaklonišče za skrajneže"
Na vprašanje, kako to, da je bila Evropska unija tako soglasna, ko je glasovala o odpravi embarga na oboroževanje sirskih upornikov, pa je Vajgl dejal, da ni bilo čisto tako. "Na koncu je bila prepoved sicer odpravljena na način, na katerega se ustvarja t. i. skupna evropska obrambna in zunanja politika. Dosežen je bil minimum soglasja, da tisti, ki želijo sodelovati pri oboroževanju upornikov, to lahko delajo. Ne dela pa tega EU kot celota."

Po njegovem mnenju pa bi kakršno koli posredovanje v Siriji prineslo "neki preobrat, v katerem bodo našli zatočišče in zaklonišče najhujši skrajneži na Bližnjem vzhodu".

Velesile na nasprotnih bregovih glede Sirije
Velesile na nasprotnih bregovih glede Sirije