V Tripolisu že slavijo. Foto: EPA
V Tripolisu že slavijo. Foto: EPA
Šveglova pravi, da uporniki še zdaleč ne nadzorujejo celotne države. Foto: MMC RTV SLO

Šveglova se je v živo oglasila za TV-Dnevnik.


Pozdravljena, kje si?
Trenutno se nahajam na zahodu Libije sredi gorovja Nafuza, ki so ga uporniki pred nekaj tedni osvobodili. Skušamo se prebiti proti Tripolisu, a nas opozarjajo, da je vmes še več območij, kjer še vedno potekajo spopadi. To je območje, kjer prevladuje berberska manjšina, pravijo pa tudi, da uporniki nadzorujejo vse vasi v tem gorovju, in to so prav tisti uporniki, ki so prebili ovire in se potem odpravili vse do prestolnice.
Upornikom je uspelo v 48 urah zavzeti Tripolis. Očitno so bile izkušnje iz bojev v Bengaziju in drugje ključne. Ali uporniki že nadzorujejo vso državo?
Uporniki zagotovo še ne nadzorujejo vse države. Sama sem zjutraj skušala prečkati največji mejni prehod med Tunizijo in Libijo, ki je še vedno zaprt. Povedali so nam, da še vedno potekajo pogajanja med Gadafijevimi silami in uporniki, videli smo tudi, da na prehodu še vedno visi zelena Gadafijeva država, ko smo se peljali okoli 450 kilometrov ob obmejnem območju, smo videli spopade, vasi, kjer so še vedno Gadafijevi vojaki, prav tako vemo, da se še vedno vsaj dva Gadafijeva sinova borita s svojimi posebnimi enotami ter tudi v samem Tripolisu sem ravnokar slišala od kolegov novinarjev, ki so tam, da so tanki obkolili hotel, v katerem morajo biti novinarji nastanjeni, tako da boja še ni konec.
Kako dolgo bodo po tvojem mnenju trajali boji v Tripolisu?
No, slišimo seveda, da uporniki nadzorujejo večino prestolnice, so pa območja, kjer so še vedno Gadafijeve sile. Gre tudi za to, da so to ljudje, ki se zdaj bojijo maščevanja upornikov in se bodo zdaj verjetno borili proti upornikom, morda se bodo vzpostavile tudi nekatere nove milice in seveda se lahko bojimo, da bo izbruhnila državljanska vojna in se lahko spopadi zavlečejo precej dlje, kot se to zdi danes, ko smo videli vse te posnetke praznovanja v Tripolisu.