Obcestne bombe, ki jih pogosto uporabljajo uporniki, so namenjene članom varnostnih sil, a pogosto ubijejo krajevno prebivalstvo. Foto: Reuters
Obcestne bombe, ki jih pogosto uporabljajo uporniki, so namenjene članom varnostnih sil, a pogosto ubijejo krajevno prebivalstvo. Foto: Reuters

Žrtve med civilisti v napadih ameriških in Natovih sil so že nekaj časa predmet spora med afganistanskimi oblastmi in ZDA.

Na srečanju v Kabulu je bil Karzaj jasen - civilne žrtve niso več sprejemljive. Afganistanski predsednik je ameriškemu generalu, ki poveljuje okoli 140.000 tujim vojakom v nemirni državi, dejal, da ni dovolj samo opravičilo za smrt devetih otrok, ki so bili pomotoma ubiti v Natovem napadu, ko so nabirali les za kurjavo.

Obcestna bomba usodna za civiliste
Najmanj 12 civilistov, med njimi pet otrok, je ubila eksplozija bombe ob cesti v provinci Paktika na vzhodu Afganistana. Pet ljudi je bilo ranjenih. Afganistanci so potovali iz mesta Kveta na zahodu Pakistana, v obmejnem okrožju Vazihil v Paktiki pa je njihovo vozilo zapeljalo na podstavljeno bombo.

Guverner province za napad krivi "sovražnike miru, ki so javnosti znova pokazali svoj tiranski obraz", pri tem pa je govoril o talibanih, ki vpletenosti v napad niso potrdili. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je dejal, da je napad "proti vsem načelom islama".

Pred najnovejšim napadom so v Kabulu protestniki pripravili protiameriške demonstracije zaradi naraščajočega števila civilnih žrtev, ki jih ubijejo tako zavezniki kot uporniki.

V Natovem zračnem napadu v pokrajini Kunar je v torek umrlo devet dečkov, mlajših od dvanajst let, ki so med napadom nabirali les za kurjavo. Poveljnik Nata v Afganistanu, ameriški general David Petraeus, se je zaradi smrti dečkov opravičil.

Civilne žrtve Natovih operacij so glavni vir napetosti med afganistanskimi oblastmi in zavezniškimi silami. Karzaj je med drugim dejal, da bodo tuje sile priča številnim težavam, če se "dnevno ubijanje civilistov ne bo končalo".