Glede na analize izidov simboličnega glasovanja o neodvisnosti Katalonije 9. novembra lani sicer ne kaže, da bi imeli podporniki neodvisnosti zagotovljeno večino. Foto: Reuters
Glede na analize izidov simboličnega glasovanja o neodvisnosti Katalonije 9. novembra lani sicer ne kaže, da bi imeli podporniki neodvisnosti zagotovljeno večino. Foto: Reuters

Mas, vodja desnosredinske stranke CiU, in vodja opozicijske leve Katalonske nacionalistične stranke (ERC) Oriol Junqueras sta dogovor o predčasnih volitvah dosegla po štiriurnih pogovorih. V izvedbi predčasnih volitev vidita edino pot, ki bi Kataloncem omogočila, da izrazijo svojo voljo. Vodji strank sta se v dogovorila, da bosta stranki na volitvah nastopili na ločenih kandidatnih listah.

Mas je v sredo na novinarski konferenci pojasnil, da bodo volitve potekale natanko eno leto po tem, ko je podpisal odlok za sklic referenduma o neodvisnosti, katerega izvedbo je špansko ustavno sodišče nato prepovedalo. "Videli bomo, ali je večina naklonjena temu političnemu procesu. O tem morajo odločiti Katalonci," je poudaril.

Prizadevanja za neodvisnost Kataloncev se nadaljujejo
Izid volitev naj bi dal jasno sliko o podpori samostojni Kataloniji med prebivalci. Stranke, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, računajo, da bi na predčasnih volitvah dobile večino v pokrajinskem parlamentu in bi tako lahko uspešneje nadaljevale prizadevanja za neodvisnost. Mas bi tako lahko v 18 mesecih z Madridom začel pogovore o neodvisnosti in pripravil teren za obvezujoč referendum o neodvisnosti prihodnje leto.

Redne volitve so bile predvidene za naslednje leto.

Rajoy volitvam ni naklonjen
Glede na analize izidov simboličnega glasovanja o neodvisnosti Katalonije 9. novembra lani sicer ne kaže, da bi imeli podporniki neodvisnosti zagotovljeno večino. Glasovanja, ki so ga nasprotniki neodvisnosti pretežno bojkotirali, se je udeležilo 2,3 od 7,5 milijona Kataloncev, ločitev od Španije jih je podprlo 1,9 milijona.

Španski premier Mariano Rajoy je v sredo med obiskom v Grčiji dejal, da bi raje videl, če v Kataloniji ne bi imeli predčasnih volitev, da pa tretjih volitev v tej regiji po letu 2010 ne more preprečiti. Menil je še, da države potrebujejo obdobja brez volitev, da se lahko osredotočijo na prednostne naloge.