Težnje po neodvisnosti so se okrepile s prihodom gospodarske krize. Foto: EPA
Težnje po neodvisnosti so se okrepile s prihodom gospodarske krize. Foto: EPA
Artur Mas
Katalonski voditelj Mas je zadovoljen z glasovanjem. Foto: Reuters

Katalonske oblasti so kljub odločnemu nasprotovanju oblasti v Madridu izvedle simbolično glasovanje o neodvisnosti severovzhodne španske pokrajine, potem ko je ustavno sodišče ustavilo izvedbo referenduma o tej temi.

Organizacija glasovanja je bila v rokah več kot 40.000 prostovoljcev, samo glasovanje pa je potekalo brez volilnih imenikov in brez sodelovanja volilne komisije.

Glasovanja se je udeležilo okoli 2,25 milijona ljudi, medtem ko je bilo na volišča povabljenih okoli 5,4 milijona prebivalcev, ki so starejši od 16 let. Po skoraj vseh preštetih glasovih je jasno, da so se Katalonci množično izrekli za osamosvojitev, ki jo je podprlo 80,7 odstotka udeležencev glasovanja.

Udeleženci glasovanja so imeli na glasovnici vprašanji: "Ali želite, da Katalonija postane država?" in "Če je tako, ali želite, da je Katalonija neodvisna država?" Izidi kažejo, da je 10,1 odstotka ljudi obkrožilo ne pri drugem vprašanju, 4,5 odstotka pa pri obeh. Odstotek udeležencev je oddalo prazne glasovnice.


Rajoy in Mas na nasprotnih bregovih

Za katalonskega voditelja Arturja Masa je glasovanje popoln uspeh. "Jasno se je pokazalo, da želimo vladati sami sebi," je poudaril in medije po vsem svetu ter vlade drugih držav pozval, naj Kataloncem pomagajo pri odločanju o njihovi politični prihodnosti.

Španska vlada je po drugi strani poudarila, da je bilo glasovanje ničvredno. Španski premier Mariano Rajoy je tako dejal, da glasovanje ne bo imelo nobenih učinkov. "Dokler bom predsednik vlade, bomo spoštovali ustavo," je dejal. "Nihče ne bo zlomil enotnosti Španije," je dodal.

Španske stranke, ki zagovarjajo enotnost države, menijo, da je zaradi same narave organizacije glasovanja, ki je temeljila na prostovoljcih iz skupin za neodvisnost, to ne more odražati želja vseh v pokrajini.

Katalonske oblasti so sicer želele izvesti uraden referendum o tem vprašanju, a je ustavno sodišče septembra v presojo sprejelo pritožbo španske vlade in zadržalo izvedbo. Regionalna vlada v Barceloni je nato postopek spremenila v alternativno obliko glasovanja, ki pa ga je na ustavnem sodišču - to se sicer še ni izreklo o vsebini - doletela enaka usoda kot referendum.

Katalonci želijo na svoje
Katalonci želijo na svoje