Pogajanja se bodo nadaljevala 20. novembra. Foto: Reuters
Pogajanja se bodo nadaljevala 20. novembra. Foto: Reuters
Pogajanja o Iranu
Iranski predsednik Rohani je opozoril, da se njegova država ne bo odpovedala bogatenju urana. Foto: Reuters

Kerry je poudaril, da Washington ostaja skeptičen glede pripravljenosti Irana, da zmanjša obseg svojega spornega jedrskega programa, zaradi česar je že vrsto let tarča mednarodnih sankcij.

V Ženevi so se pogajanja, na katerih je sodeloval Teheran in šest svetovnih sil, končala brez preboja, a diplomati so povedali, da so dosegli precejšen napredek. Pogajanja se bodo nadaljevala 20. novembra.

Zarif ni izgubil poguma
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif sta po koncu pogovorov dejala, da jim dogovora kljub intenzivnim prizadevanjem tokrat še ni uspelo doseči. "Naredili smo veliko konkretnega napredka, nekatera vprašanja pa ostajajo odprta. Naš cilj je doseči dogovor in zato se bomo tudi vnovič sešli," je dejala Ashtonova. Zarif pa je povedal, da ni izgubil poguma in da so srečanja potekala v pozitivnem ozračju. Izrazil je upanje, da bodo dogovor dosegli na prihodnjem sestanku. "Sploh nisem razočaran. Vsi smo na isti valovni dolžini in to je pomembno. Menim, da smo imeli zelo plodne tri dni in da lahko na tem gradimo," je dejal iranski zunanji minister.

"Rdeče črte se ne sme prestopiti"
Iranski predsednik Hasan Rohani je v odzivu na pogajanja dejal, da se Iran ne bo odrekel svojim pravicam do jedrskega programa, kamor spada bogatenje urana. "Obstajajo rdeče črte, ki se jih ne sme prestopiti," je dejal v nagovoru poslancem iranskega parlamenta. "Pravice iranskega naroda in naši nacionalni interesi so rdeča črta. Prav tako predstavlja rdečo črto pravica do jedrske energije v skladu z mednarodnimi pravili, ki vključuje bogatenje urana na iranskih tleh," je še dejal Rohani.

Ameriški državni sekretar John Kerry je po pogovorih v Ženevi dejal, da ostaja Washington zavezan zagotoviti, da Iran ne bo imel jedrskega orožja. Tudi sam je sicer potrdil, da so na tokratnem srečanju v Ženevi dosegli "občuten napredek". "Ne dvomim o tem, da smo zdaj, ko odhajamo iz Ženeve, bližje dogovoru," je izjavil Kerry, ki meni, da so pogajalci "zmanjšali razlike in razjasnili tiste, ki ostajajo". Kerry je pozneje dejal, da v pogajanjih sodelujejo najbolj izkušeni ameriški pogajalci, ki so odlični poznavalci iranskega jedrskega programa. Ob tem je zatrdil, da ZDA "niso niti slepe niti neumne".

"Mislim, da imamo precej dober občutek glede tega, kako oceniti, ali delujemo v skladu z interesi naše države in celotnega sveta, še posebej pa v interesu naših zaveznikov, kot so Izrael in zalivske države ter druge države v regiji," je dejal ameriški državni sekretar.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na pogajanja sicer napovedal, da bo Izrael storil vse, kar je v njegovih močeh, da bo svetovnim silam preprečil sklenitev "slabega in nevarnega" dogovora z Iranom. "Predlagal sem, naj počakajo," je Netanjahu zapisal v izjavi za javnost. "Upam, da bodo sklenili dober dogovor, mi pa bomo naredili vse, kar lahko, da bomo prepričali svetovne sile, naj se izognejo sklenitvi slabega dogovora."

"Pomembno ohraniti zagon"
Po besedah britanskega zunanjega ministra Williama Hagua so možnosti za dogovor glede iranskega jedrskega programa zelo dobre. "Pomembno je ohraniti zagon. Dogovor je na mizi in ga lahko sklenemo," je dejal Hague. Na vprašanje, ali se bo to zgodilo v prihodnjih nekaj tednih, je vodja britanske diplomacije odgovoril, da za to obstajajo dobre možnosti. Hkrati je sicer poudaril, da so pogajanja izjemno zahtevna.

Na obisk v Teheran se sicer v ponedeljek odpravlja generalni direktor mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano, ki je pred odhodom dejal, da so bila pogajanja Irana s šesterico svetovnih sil "drugačna, neodvisna in ločena" od pogajanj z IAEA-jem. "Iran je pretekli mesec podal nov predlog, ki vključuje praktične ukrepe za poglobitev sodelovanja in dialoga, in upamo, da bomo na tem gradili," je dejal Amano. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo ponedeljkov obisk v Iranu prinesel konkretne rezultate.