Zračni napad ruskih sil v Siriji. Foto: Reuters
Zračni napad ruskih sil v Siriji. Foto: Reuters
Ameriški državni sekretar John Kerry meni, da bo v prihodnjih urah ali dneh mogoče videti, ali je dinamiko dogodkov v Siriji sploh mogoče spremeniti. Foto: Reuters

Tako Rusija kot ZDA si zdaj prizadevajo, da bi sprte strani v Siriji pripeljale za pogajalsko mizo in dosegle mirno rešitev konflikta.

"Ključno je, da se tako Rusija kot sirski režim vzdržita ofenzivnih operacij, tako kot je naša odgovornost, da dosežemo, da opozicija ne izvaja tovrstnih operacij," je dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

"Ciljni datum je bil postavljen na podlagi dogovora, da se bosta lahko strani udeležili pogovorov in takoj začeli pogajanja, ker pa so vladne sile nadaljevale ofenzivne operacije, opozicija brez ustavitve sovražnosti ni mogla sedeti v Ženevi in se pogajati," je še pojasnil novinarjem in opozoril, da so od objave ciljnega datuma do ponedeljka skoraj ves čas namenili prizadevanjem, da bi dosegli prekinitev sovražnosti.

Opozoril je, da zaradi napadov vladnih sil v ponedeljek ni bilo srečanja sprtih strani v Siriji, ko naj bi na mirovnih pogajanjih dosegli dogovor o okviru politične tranzicije. V skladu z načrtom naj bi do ponedeljka na pogajanjih v Ženevi oblikovali prehodno telo, čemur bi sledila oblikovanje nove ustave in nato razpis volitev do sredine prihodnjega leta.

Sestrelitev ruskega letala
Nad sirsko pokrajino Idlib so sicer prav v ponedeljek uporniki sestrelili ruski vojaški helikopter s petimi ljudmi na krovu. Transportni helikopter so sestrelili s tal, potem ko je dostavil človekoljubno pomoč v oblegano mesto Alep. Vsi v helikopterju so umrli.

Vladne sile pa so medtem obkolile predele v rokah upornikov v Alepu, enem glavnih bojišč v vojni, ki v Siriji divja od leta 2011. Južno obrobje Alepa je tako že nekaj dni prizorišče silovitih spopadov.

Kerry: Prihodnji dnevi bodo ključni
Kerry je izpostavil, da so prihodnji dnevi izjemno pomembni, saj da se bo videlo, ali bosta Rusija in sirski predsednik Bašar Al Asad spoštovala dogovor ali ne. Ob tem je izpostavil, da so dozdajšnji dokazi "zelo, zelo skrb vzbujajoči" in da bo v prihodnjih urah ali dneh mogoče videti, "ali je dinamiko mogoče spremeniti".