Rusija je vzela predlog ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki je dejal, da se lahko Sirija izogne bombardiranju, če preda nadzor nad svojim kemičnim orožjem, čisto zares. Izkazalo se je, da je bil Kerryjev predlog zgolj retoričen. Foto: EPA
Rusija je vzela predlog ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki je dejal, da se lahko Sirija izogne bombardiranju, če preda nadzor nad svojim kemičnim orožjem, čisto zares. Izkazalo se je, da je bil Kerryjev predlog zgolj retoričen. Foto: EPA
Sirski zunanji minister Al Mualem je rusko iniciativo že pozdravil. Foto: EPA
Amano ni želel komentirati, kakšne bi lahko bile posledice morebitnega ameriškega vojaškega napada z vidika jedrske varnosti. Foto: EPA

Tako bi se lahko preprečila možnost ameriškega vojaškega napada na Sirijo, je dejal Lavrov. Ruski predlog so že pozdravili sirski zunanji minister Valid Al Mualem, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in britanski premier David Cameron.

Lavrov je Sirijo pozval, naj kemično orožje prepusti mednarodnemu nadzoru, orožje pa naj bo potem uničeno. Ruski zunanji minister je dodal, da v Moskvi upajo na hiter in pozitiven odgovor. Al Mualem je že dejal, da rusko pobudo Damask pozdravlja. "Pazljivo sem prisluhnil besedam Lavrova. Sirija pozdravlja rusko pobudo, ki temelji na zaskrbljenosti za naše državljane in varnost naše države," je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dejal Al Mualem.

Lavrov je izrazil prepričanje, da bi prenos nadzora nad kemičnim orožjem pripomogel k preprečitvi vojaških napadov, o katerih razmišljajo ZDA in njihove zaveznice. Ob tem je še dejal, da bi morala Sirija postati članica Organizacije za prepoved kemičnega orožja.

Medtem Rusija vztraja, da je bolj verjetno, da so za zdaj še zgolj domnevni kemični napad avgusta izvedli uporniki, ne pa pripadniki vladnih sil. Ruska televizija RT poroča, da ima informacije, da naj bi uporniki pripravljali kemični napad na Izrael z ozemlja, ki ga nadzira vlada.

Lavrov se je tako odzval na današnje besede ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki je dejal, da bi se lahko Sirija izognila vojaški akciji, če bi sirski predsednik Bašar Al Asad izročil sirsko kemično orožje mednarodni skupnosti.

Kot je dejal Kerry, bi moral sirski režim v prihodnjem tednu "predati orožje, v celoti, brez odlašanja in dovoliti njegov natančen pregled". "A tega ne bo storil in to se ne bo zgodilo," je dodal. Kot je poročal BBC, so ameriški diplomati pojasnili, da je Kerry govoril "retorično" in da ni šlo za resno ponudbo sirski vladi.

Ruski predlog je pozdravil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je pozval k oblikovanju posebnih območij v Siriji, ki bi bila pod nadzorom Združenih narodov in v katerih bi uničili sirsko kemično orožje.

Ban Ki Mun je prepričan, da bi morala Sirija privoliti v ruski predlog, hkrati pa je dodal, da bi mednarodna skupnost s hitrim ukrepanjem poskrbela, da bi bilo orožje uničeno. Ban je povedal, da bi lahko Varnostnemu svetu ZN-a predlagal oblikovanje posebnih območij, če bodo inšpektorji potrdili uporabo prepovedanega kemičnega orožja.

"Preučujem možnost, da bi Varnostni svet pozval, naj zahteva čimprejšnjo premestitev sirskega kemičnega orožja in kemičnih zalog na območja znotraj Sirije, kjer so lahko varno shranjeni in uničeni," je dejal generalni sekretar svetovne organizacije.

Ruski predlog je pozdravil tudi britanski premier David Cameron. "Če bi se Sirija odpovedala nadzoru nad kemičnim orožjem in ga prepustila mednarodnemu nadzoru, bi bil to seveda velik korak naprej, in to bi morali spodbujati," je dejal. Ob tem je britanski premier posvaril, da je treba biti previden, da ne gre le za taktično preusmerjanje pozornosti od bistva problema. "A če gre za iskreno ponudbo, potem bi jo morali iskreno preučiti."

Spor med ZDA in Rusijo tudi v IAEA-ju
Spor glede Sirije pa med ZDA in Rusijo poteka tudi znotraj Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Na današnjem zasedanju odbora guvernerjev agencije na Dunaju sta se državi sporekli zaradi zahteve Moskve, naj agencija preuči, kakšno je tveganje, da ZDA v zračnih napadih zadenejo sirski raziskovalni jedrski reaktor na obrobju Damaska. ZDA ruski zahtevi ostro nasprotujejo.

Ameriški veleposlanik pri IAEA-ju John Macmanus je dejal, da zahteva o oceni tveganja, ki jo je Moskva podala prejšnji teden, ni v pristojnosti agencije. "Zahteve po analizi tveganja hipotetičnih scenarijev so zunaj pristojnosti IAEA," je dejal Macmanus. Dodal je, da bo morala "agencija preučiti takšne zahteve ob upoštevanju pravnih avtoritet in sprejeti odločitev, ali obstaja znanstvena osnova za izvedbo takšne visoko špekulativne preiskave."

Vodja IAEA-ja Jukija Amano je dejal, da agencija preučuje zahtevo in da mora preučiti številne pravne, tehnične in politične vidike, preden lahko odgovori na zahtevo Moskve, ki je med članicami IAEA izzvala mešane odzive.

Ob tem je Amano še dejal, da je v reaktorju v predmestju Damaska okoli kilogram obogatenega urana, kar po njegovih besedah "ni velika količina". Ob tem pa ni želel komentirati, kakšne bi bile lahko posledice morebitnega ameriškega vojaškega napada.

Rusija je prejšnji teden opozorila, da bi lahko imeli ameriški napadi v Siriji "katastrofalne" posledice, če bi bil v napadih poškodovan reaktor.