Med vsemi sirskimi begunci je nekaj več kot milijon otrok. Foto: EPA
Med vsemi sirskimi begunci je nekaj več kot milijon otrok. Foto: EPA
- Libanon: 716.000,
- Jordanija: 515.000,
- Turčija: 460.000,
- Irak 168.000,
- Egipt: 110.000.

Število sirskih beguncev v sosednji državah se je povišalo z milijona na dva milijona, okoli 4,3 milijona ljudi pa jih je v strahu pred napovedanim posredovanjem ZDA zapustilo svoje domove znotraj same Sirije – nekateri so se preselili k svojim sorodnikom zunaj Damaska ali pa na podeželje.

"Sirija je postala velika tragedija tega stoletja - sramotna humanitarna katastrofa, s trpljenjem in izgonom prebivalstva, ki nima primere v novejši zgodovini," je dejal António Guterres, visoki komisar ZN-a za begunce. "Edina tolažba je človeški sprejem v sosednjih državah, ki rešujejo življenja tolikih beguncev."
ZN ocenjuje, da se je med dvoletno vojno v Siriji število beguncev v samo enem letu podeseterilo. Še pred letom je bilo 230.671 registriranih beguncev.
Mnogi Sirci, ki države niso zapustili, pa živijo v skorajda porušenih domovih sredi ozkih ulic, kjer so odprti kanalizacijskih kanali.

Izgubljene generacije otrok
Med dvema milijonoma beguncev jih je več kot polovica otrok, ki so stari manj kot 17 let. Med njimi jih 118.000 nadaljuje izobraževanje, le petina jih je prejela neke vrste svetovanje. Strokovnjaki že opozarjajo na t. i. izgubljene generacije otrok beguncev, ki bodo pridobili premalo prepotrebnega znanja za prenovo Sirije.

V Libanon vsak dan 8.000 ljudi
Največ beguncev je sicer prestopilo mejo z Libanonom, sledijo Jordanija, Turčija in Irak.
V nekem begunskem centru v Jordaniji živi kar 120.000 ljudi, kar je trenutno četrto največje mesto v državi. V Jordanijo je po do zdaj znanih podatkih pribežalo 515.000 beguncev, kar predstavlja osem odstotkov celotne jordanske populacije, ki je sicer 6,2-milijonska.

A daleč največ beguncev je pribežalo v Libanon, ki v nasprotju z Jordanijo s Sirijo ni zaprl meje. Stanje postaja resno, saj je v Libanon pribežalo že 716.000 registriranih beguncev, dnevno pa mejo še vedno prečka okoli 8.000 ljudi. V libanonski prestolnici Bejrut so pristojne oblasti sirske begunce nastanile v že tako prepolno taborišče s palestinskimi begunci. Okoli 2.000 družin pa so namestili v taborišče Šatia na jugu države.

100.000 mrtvih
Združeni narodi trdijo, da je konflikt v Siriji sprožil največjo krizo z begunci v zadnjih dvajsetih letih, vse od leta 1994, ko se je zgodil genocide v Ruandi.

Od marca leta 2011, ko se je v Siriji začel upor proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, je umrlo najmanj 100.000 ljudi

Obama: Odločitev o napadu na Sirijo je v rokah kongresa
ZDA in Francija medtem pritiskajo na mednarodno skupnost, da bi zaradi (za zdaj še domnevnega) kemičnega napada 21. avgusta v predmestju Damaska vojaško posredovali. Ameriški obrambni minister Chuck Hagel in državni sekretar John Kerry sta prepričana, da je za napad odgovoren Al Asad. Prav tako trdita, da imajo ZDA za to dokaz in da je v napadu umrlo 1.400 civilistov. A še pred vojaškim posredovanjem je ameriški predsednik Barack Obama za odobritev napada zaprosil kongres.

Sirske oblasti zanikajo uporabo kemičnega orožja zoper svoje ljudi. Državna televizija je prav tako predvajala posnetke, ko so pripadniki sirske vojske v nekem predoru našli plinske maske in rokavice, ki naj bi jih uporniki uporabili pri uporabi kemičnega orožja, na njih pa je bil odtis Narejeno v Savdski Arabiji.

- Libanon: 716.000,
- Jordanija: 515.000,
- Turčija: 460.000,
- Irak 168.000,
- Egipt: 110.000.