Sirski predsednik zanika, da bi ukazal napad s kemičnim orožjem. Foto: EPA
Sirski predsednik zanika, da bi ukazal napad s kemičnim orožjem. Foto: EPA
John Kerry
Ameriški državni sekretar je po srečanju z zunanjimi ministri držav Arabske lige dejal, da ZDA niso izključile možnosti, da bodo v Varnostnem svetu znova poskusile doseči sprejetje resolucije o Siriji. Foto: EPA
Posnetki so zelo nazorni in srhljivi. Foto: Youtube
V napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta naj bi umrlo več kot 1.400 ljudi. Foto: Reuters
Obamova administracija skuša prepričati kongres o nujnosti posredovanja. Foto: EPA
Protestniki pred Belo hišo. Foto: EPA
Obamova administracija stopnjuje aktivnosti pri kongresnikih

Sirski predsednik je v intervjuju za ameriško televizijo CBS dejal, da ni dovolj trdnih dokazov, da je bil izveden kemični napad. "Nobenih dokazov ni, da sem uporabil kemično orožje proti svojim ljudem."

Dvome o Al Asadovi krivdi je izrazil tudi nemški tednik Bild am Sonntag, ki se sklicuje na podatke nemške obveščevalne službe. Nemški tednik je v današnji izdaji zapisal, da je mogoče, da so sirske vladne sile 21. avgusta izvedle napad s kemičnim orožjem, ne da bi Al Asad osebno dal dovoljenje zanj.

Vojaški poveljniki sirske vojske naj bi več kot mesec dni in pol predsedniško palačo prosili za dovoljenje za uporabo kemičnega orožja, kažejo podatki, ki so jih prek radijskih frekvenc pridobili nemški obveščevalci. Predsednik naj bi vsakič prošnjo zavrnil. To bi, tako se na podatke obveščevalne službe sklicuje tednik, lahko pomenilo, da Al Asad ni dal dovoljenja za napad. Nemška obveščevalna služba (BND) nima neposrednega dokaza, da je za avgustovski napad odgovoren Al Asadov režim, ima pa veliko posrednih dokazov, piše Bild am Sonntag.

Tri dni silovitih napadov
Po poročanju Los Angelesa Timesa naj bi ameriški napadi na Sirijo trajali tri dni. Bela hiša je Pentagon prosila za razširjen seznam tarč, ki naj bi vseboval občutno več tarč od 50, o kolikor je bilo sprva govor. Pentagon naj bi tako načrtoval uporabo bombnikov in petih rušilcev, ki že nadzorujejo položaj v vzhodnem Sredozemlju. "Izstrelili bomo več salv izstrelkov in po vsaki salvi ocenili položaj, vendar vse znotraj 72 ur," je za Los Angeles Times dejal Pentagonov predstavnik, ki je seznanjen z vojaškim načrtovanjem.

Kerry: Število držav, pripravljenih na poseg, dvomestno
ZDA in Francija menijo, da mednarodna podpora vojaškemu posredovanju v Siriji narašča. Ameriški državni sekretar John Kerry je po današnjem srečanju z ministri Arabske lige v Parizu dejal, da ZDA ne izključujejo možnosti, da bi v Varnostnem svetu znova poskušale doseči sprejetje resoluciji o Siriji. Hkrati je Kerry dejal, da arabske sile podpirajo oster odgovor proti sirskemu režimu in se strinjajo, da je Sirija z domnevno uporabo kemičnega orožja prekoračila "globalno rdečo črto". Arabska liga je po Kerryjevih besedah zelo naklonjena izjavi, ki jo je po srečanju skupine G20 v Moskvi podpisalo 12 držav.

Kerry je po petkovem srečanju z zunanjimi ministri EU-ja v Vilni dejal, da je število držav, ki so pripravljene na vojaški poseg, "dvomestno": "Imamo več držav, ki so pripravljene na vojaško posredovanje, kot bi jih dejansko lahko uporabili v vojaškem posegu, o kakršnem razmišljamo." Ministri so na neformalnem zasedanju v litovski prestolnici pozvali k odločnemu odgovoru na nedavni napad s kemičnim orožjem, ki ga je po trditvah zahodnih držav izvedel režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Tudi francoski zunanji minister je prepričan, da podpora posredovanju narašča: "Trenutno sedem ali osem držav v skupini G8 deli naše mnenje glede močnega odziva, takšno mnenje pa ima tudi 12 držav iz skupine G20."
Grozljivi posnetki obkrožili svet
Medtem pa je ameriški kongresni odbor v pripravah na, kot kaže, vse bolj neizbežno vojaško posredovanje v Siriji objavil posnetke žrtev napada s kemičnim orožjem v predmestju Damaska. V pretresljivih videih vidimo tudi veliko število otrok.

13 zelo nazornih posnetkov, ki so jih v četrtek predvajali članom senatnega obveščevalnega odbora, naj bi prikazovalo "žrtve kemičnega napada ali napada z živčnim plinom", so zapisali na svoji spletni strani.
Posnetki, ki naj bi jih na YouTubu objavili podporniki sirske opozicije, prikazujejo srhljive prizore, med njimi otroke v krčih, moške, ki bruhajo in se penijo okoli ust, v ozadju pa slišimo krike. V nekem posnetku vidimo negibna telesa vseh starosti in spolov, ki ležijo z ramo ob rami na tleh. V drugem se neki obupani moški oklepa negibnega telesa dečka, ki ga nato položi na tla ob prav tako negibni deklici.
Priprave na nagovor
Posnetke je zbral ameriški center odprtih virov na zahtevo predsedujoče senatorke Dianne Feinstein. Po navedbah Washingtona je bilo v kemičnem napadu 21. avgusta ubitih več kot 1.400 ljudi, od tega več kot 400 otrok. Senatorjem so obveščevalci zagotovili, da so posnetki pristni, navaja CNN, ki je prvi objavil nazorno gradivo. Ob tem so pri CNN-u poudarili, da ne morejo neodvisno preveriti pristnosti posnetkov in da iz posnetkov ni razvidno, kdo je za napad odgovoren.

So pa potrdili, da Obamova administracija posnetke kaže članom kongresa v sklopu svojih prizadevanj, da bi kongresnike prepričala o nujnosti omejenega vojaškega napada na Sirijo. Posnetki so prišli na dan v času, ko se predsednik Obama pripravlja na oseben poziv Američanom v treh intervjujih, ki jih bo dal za TV-mreže PBS, CNN in Fox. Vse tri intervjuje bo dal v torek, sledil pa bo še Obamov nagovor ameriškemu ljudstvu.

Papež Frančišek je v soboto zvečer med molitvijo za Sirijo pozval k spravi in dialogu v tej nemirni državi. "V ljubljeni Siriji, na Bližnjem vzhodu, po vsem svetu molimo za spravo in mir, prizadevajmo si za spravo in mir," je dejal papež. "Vojna vedno pomeni neuspeh miru, vedno je poraz za človeštvo," je še dejal Frančišek, ki nasprotuje vsakršnemu nasilju in načrtom za vojaško posredovanje v Siriji.


Od kod Siriji živčni plin?
Sirski voditelji so zbrali eno največjih zalog kemičnega orožja na svetu s pomočjo Sovjetske zveze in Irana, pa tudi zahodnoevropskih dobaviteljev in celo peščice ameriških podjetij, razkrivajo ameriške diplomatske depeše in obveščevalni viri, ki jih je objavil WikiLeaks.
Kot poroča New York Times, je v 80. letih sicer večja skupina držav skušala preprečiti sirsko kopičenje kemičnega orožja in prepovedala prodajo surovin za izdelavo kemičnega orožja, a arhivi kažejo, da je vladajoča družina Asad izkoriščala luknje v sistemu in ohlapno uveljavljanje prepovedi.

Po navedbah strokovnjakov je aktualnemu sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in njegovemu očetu, nekdanjemu predsedniku Hafezu Al Asadu, pri njunih kemičnih ambicijah močno pomagalo preprosto dejstvo, da se za izdelavo kemičnega orožja uporablja pogosto neškodljiv in povsem zakonit material. Kot še razkrivajo depeše, je Washington kmalu po prihodu Obame v Ovalno pisarno postal pozoren na sirsko kopičenje kemičnega orožja in zaskrbljen nad lahkoto, s katero je Asad uporabljal mrežo podjetij, ki so bila krinka za uvoz sestavin za izdelavo bojnega plina VX-a in živčnega plina sarina.
Skrajneži v sirskem simbolu krščanstva
Medtem pa je z Al Kaido povezana uporniška skupina prevzela nadzor nad zgodovinsko krščansko vasjo Malula. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, so skrajni islamistični uporniki protivladne islamistične Fronte Al Nusra mesto prevzeli iz rok sirskih sil v soboto zvečer. Malula je od Damaska oddaljena približno uro.
"Ponoči so režimske sile vstopile v vas, vendar so uporniki poslali okrepitve, uspelo jim je prevzeti nadzor nad celotnim krajem," je povedal direktor observatorija Abdel Raman. Ramanove besede je potrdil tudi neimenovani prebivalec Malule. "Uporniki so v Maluli. Vladne sile so se umaknile iz kraja," je dejal.
"Očistili smo Malulo vseh Asadovih psov," vzklikne poveljnik upornikov v kamero na posnetku, ki je bil objavljen na YouTubu. Kaj bo zajetje pomenilo za krščanske prebivalce vasi, se še ne ve. Malula velja za simbol krščanstva v Siriji. Številni prebivalci te vasi govorijo aramejsko, jezik, ki naj bi ga govoril Jezus Kristus.
K. S.

Obamova administracija stopnjuje aktivnosti pri kongresnikih