Konec julija je zavrelo na severu Kosova, napetosti med Albanci in Srbi ter Kforjem pa trajajo še danes. Foto: EPA
Konec julija je zavrelo na severu Kosova, napetosti med Albanci in Srbi ter Kforjem pa trajajo še danes. Foto: EPA

Za nasilje naj bila po njegovih besedah odgovorna poslovnež Zvonko Veselinović in njegov brat, ki naj bi bila v resnici predvsem tihotapca goriva in cigaret. "Nasilni napad na Jarinju je organiziral in vodil Zvonko Veselinović osebno. Imamo posnetek, ki to dokazuje. Napad na Jagnjenici pa je vodil in organiziral njegov brat, tudi to smo posneli," je dejal Drews.

Kfor imel dovoljenje za uporabo pravega streliva
Veselinovića naj bi med akcijo gumijasti naboj zadel v vrat, zato naj bi bil "trenutno zunaj igre", trdi predstavnik Kforja. Posnetke je Kfor posredoval misiji Evropske unije Eulex, ki tesno sodeluje s srbskimi oblastmi. Drews je v pogovoru s srbskimi novinarji dejal še, da je silam Kforja dovolil uporabo strelnega orožja, vendar ga niso uporabili, saj ni bilo mogoče razlikovati med civilisti, ki so protestirali, in ljudmi, ki so iz ozadja metali granate in molotovke. Po njegovih besedah sta med vojake Kforja prileteli vsaj dve granati, zaradi česar so nekateri vojaki dobili opekline, dva izmed njih pa sta še vedno na zdravljenju.

Srbski mediji so že nekaj dni po spopadih poročali, da je Veselinović, ki je glavni tihotapec goriva in cigaret na severu Kosova, skupaj s skupino dvajsetih oboroženih mož vodil tamkajšnje Srbe v spopadu z mirovnimi silami Kforja na mejnem prehodu Jarinje.

Obtožbe potrjujejo tudi srbski viri
Mediji so se sklicevali na podatke srbskih obveščevalnih služb, ki so poročale, da je Veselinovićeva skupina v noči pred izbruhom spopadov 27. septembra postavila barikade ob vojaškem oporišču Kforja. Kfor je to razumel kot provokacijo in v zgodnjih jutranjih urah postavil bodečo žico ter začel rušiti barikado. Približno tri ure pozneje je skupina okoli dvajsetih Srbov na čelu z Veselinovićem napadla sile Kfor, ki so odgovorile s solzivcem in gumijastimi naboji.

V obveščevalnih podatkih se Veselinovića poleg tihotapstva povezuje tudi z nedavnimi grožnjami s smrtjo vodji srbske pogajalske skupine Borku Stefanoviću in ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću.