Kosovske oblasti so na dva mejna prehoda s Srbijo poslale pripadnike posebnih enot policije. Njihov namen je bil preprečiti vstop srbskega blaga na kosovsko ozemlje. Foto: Reuters
Kosovske oblasti so na dva mejna prehoda s Srbijo poslale pripadnike posebnih enot policije. Njihov namen je bil preprečiti vstop srbskega blaga na kosovsko ozemlje. Foto: Reuters

Na Morsu so potrdili, da slovenski vojaki niso bili neposredno udeleženi v zadnjih incidentih na severu Kosova. Pojasnili so, da se pri reševanju tovrstnih primerov upošteva načelo postopnosti, ko se v zagotavljanje varnosti najprej vključijo kosovske varnostne sile, nato sile Eulex, šele nato se v reševanje konflikta lahko vključijo enote Kforja.

Hashim Thaci
Thaci je na sever Kosova poslal okrepitve. Foto: EPA
Kosovski Srbi
Na severu Kosova živi še okoli 60.000 Srbov. Foto: EPA
Napetosti na srbsko-kosovski meji

Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala, da naj bi bil mejni prehod Brnjak pri kraju Zubin Potok zahodno od Kosovske Mitrovice od 13. ure dalje deblokiran, promet na cesti Ribariće-Zubin pa poteka nemoteno. Umik pripadnikov posebnih enot kosovske policije je pogoj za odstranitev blokad na prometnih poteh, ki so jih vzpostavili tamkajšnji Srbi, uradna Priština pa novice še ni ne potrdila ne zanikala.

Po umiku posebnih enot kosovske policije naj bi na mejnem prehodu ostali kosovski lokalni policisti, pripadniki misije Eulex in vojaki Kforja, Marta Razboršek pa je poročala, da so razmere mirne, a še vedno napete.

Z območja mejnega prehoda Jarinje naj bi se pripadniki posebnih enot kosovske policije umaknili že dopoldne, umik pa naj bi bil posledica dogovora med Beogradom in Prištino, ob posredovanju poveljnika Kforja Erharda Bühlerja.

Kosovska vojska želela prevzeti nadzor nad prehodoma
Kosovska vlada je ponoči na mejo s Srbijo poslala posebne policijske enote, ki naj bi prevzele nadzor nad dvema mejnima prehodoma Brnjak in Jarinje. Pri enem jim je to uspelo, pri drugem pa so naleteli na barikade Srbov v bližini kraja Leposavić. "To ni akcija proti domačinom, ampak gre za našo politiko, da imamo vladavino prava, nadzor nad našimi mejnimi prehodi in tudi enoten gospodarski sistem, ki v tem delu države ni deloval več let," je razloge za operacijo pojasnil namestnik kosovskega premierja Hajredin Kuči.

Gre za novo zaostrovanje razmer, potem ko je Priština prejšnji teden zaustavila uvoz srbskega blaga v odgovor na embargo kosovskih izdelkov, ki ga je Beograd uvedel leta 2008, ko so enostransko razglasili neodvisnost Kosova.

Kosovo želelo preprečiti vstop srbskega blaga na kosovsko ozemlje
Kot je še poročala Razborškova, je kosovski premier Hashim Thaci posebne policijske enote na mejna prehoda Brnjak in Jarinje poslal zato, da bi tam prevzeli nadzor in preprečili vstop srbskega blaga na Kosovo. Embargo na uvoz srbskih izdelkov velja od pretekle srede, ker srbske oblasti ne priznavajo kosovskih carinskih žigov. O svojih namerah kosovsko vodstvo ni obvestilo mednarodnih predstavnikov na Kosovu, kosovski notranji minister Bajram Rexhepi pa je za lokalne medije potrdil, da je policijska akcija potekala brez sodelovanja z misijo Eulex, ker ti niso želeli sodelovati.

Kosovski Srbi so po današnjem incidentu napovedali, da bodo pripravili dežurstva in ne bodo več dovolili presenečenj, kakršno se je zgodilo v ponedeljek zvečer. Kosovski premier Hashim Thaci je ob tem napovedal, da bodo na oba mejna prehoda poslali še dodatne enote policije, hkrati pa je pripadnike Kforja prosil, naj odstranijo prometne zapore, ki so jih pripravili Srbi.

Ob poskusu prevzema nadzora nad mejnima prehodoma je bilo ranjenih pet pripadnikov posebnih enot kosovske policije, je sporočil kosovski notranji minister Bajram Rexhepi. Zdravnik v bolnišnici v Mitrovici je sporočil, da je eden izmed policistov huje ranjen in da se borijo za njegovo življenje.

Beograd opozarja na nevarnost
"Razmere so zelo nevarne," je dejal srbski državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović. Pojasnil je, da so pripadniki kosovske policije povsem izolirani in da se zaradi blokad, ki so jih postavili Srbi, ne morejo povezati z okrepitvami. "Stvari ne morejo spraviti pod nadzor, če ne pošljejo dodatnih od 2.000 do 3.000 policistov, ki pa jih nimajo, in to tudi ne bi potekalo brez odziva," je še dejal Ivanović.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je sporočil, da je Beograd mednarodno skupnost seznanil z nevarnostjo izbruha spopadov na severu Kosova, kjer so večinsko prebivalstvo Srbi. Povedal je, da so srbske oblasti o tem obvestile Evropsko unijo, Združene narode in južno krilo Nata, ki je pristojno za pripadnike tujih sil na Kosovu (Kfor).

Unija obsoja dejanje kosovskih oblasti
Začasni posebni odposlanec Evropske unije na Kosovu Fernando Gentilini je obsodil dejanje posebnih enot kosovske policije. "To se je zgodilo brez posveta z mednarodno skupnostjo in Evropska unija tega ne podpira," je povedal Gentilini. Dodal je, da je pomembno, da se razmere umirijo in da se znova vzpostavi prejšnje stanje. Unija naj bi bila pri tem pripravljena sodelovati s kosovskimi oblastmi. Iz Bruslja so ob tem sporočili, da se morajo razmere na severu takoj urediti in da je treba spor glede uvoza in izvoza rešiti z dialogom.

Tiskovni predstavnik Kforja Hans-Dieter Wichter je povedal, da je bila poteza Prištine slaba, saj je le malo manjkalo, pa bi izbruhnil spopad med kosovskimi Srbi in pripadniki posebnih enot policije. Ob tem je dejal še, da skuša Kfor zmanjšati napetosti na mejnih prehodih Brnjak in Jarinje ter da je v Zvečanu ločil pripadnike kosovske policije in Srbe, ki so protestirali zaradi poskusa posebnih enot kosovske policije, da prevzamejo mejna prehoda.

Na Morsu so potrdili, da slovenski vojaki niso bili neposredno udeleženi v zadnjih incidentih na severu Kosova. Pojasnili so, da se pri reševanju tovrstnih primerov upošteva načelo postopnosti, ko se v zagotavljanje varnosti najprej vključijo kosovske varnostne sile, nato sile Eulex, šele nato se v reševanje konflikta lahko vključijo enote Kforja.

Napetosti na srbsko-kosovski meji