Ujguri živijo v avtonomni pokrajini Šindžjang, kjer se redno pojavljajo napetosti in policijske akcije proti manjšini. Foto: Reuters
Ujguri živijo v avtonomni pokrajini Šindžjang, kjer se redno pojavljajo napetosti in policijske akcije proti manjšini. Foto: Reuters
Septembrski protesti pred Belo hišo v Washingtonu, na katerih so protestniki zahtevali obsodbo kitajskega ravnanja s Tibetanci in Ujguri. Foto: Reuters

Gauthierjeva, dopisnica revije iz Pekinga, mora zdaj zapustiti državo do 31. decembra, potem ko so ji oblasti preklicale novinarsko akreditacijo in ji niso podaljšale njenega vizuma.

Novinarka je bila kmalu po objavi zgodbe o nemirih v nemirnem Šindžjangu, v kateri je nakazala, da Kitajska izrablja pariške napade za upravičevanje dodatnega zatiranja Ujgurov, v državnih medijih deležna ostrih odzivov in celo groženj s smrtjo.


- Ujguri so etnična muslimanska manjšina, potomci Turkov.
- Ujguri predstavljajo 45 odstotkov prebivalstva Šindžjanga.
- Kitajska je oblast nad Šindžjangom ponovno prevzela leta 1945 po zavzetju Vzhodnega Turkestana, kot se je imenovala kratko živeča država.

Peking je Gauthierjevi očital podpiranje "terorizma in okrutnih dejanj", kitajsko zunanje ministrstvo pa je Gauthierjevo prosilo, naj zgodbo umakne in objavi javno opravičilo.

"Kitajska ne bo nikdar podpirala svobode do propagiranja terorizma," so zapisali in se še potožili nad dvojnimi merili. "Ko stroge ukrepe izvaja Zahod, te označijo za "protiteroristične ukrepe", ko pa enake ukrepe uporabi Kitajska, so ti označeni kot zatiranje etničnih manjšin."

Gauthierjeva je obtožbe označila za "absurdne" in dejala, da skuša Peking ustrahovati tuje novinarje v državi.

Revija stoji za novinarko
L’Obs, ki je do lani izhajal pod imenom Le Nouvel Observateur, trdno stoji za svojo dopisnico. "(Njen) izgon predstavlja velik incident v času, ko Francija in Kitajska krepita svoje gospodarske, kulturne in diplomatske vezi," so zapisali v uvodniku.

Francosko zunanje ministrstvo je medtem izdalo kratko izjavo, da obžalujejo, da novinarki niso obnovili njenega vizuma. "Francija bi rada spomnila, kako pomembno je, da lahko novinarji opravljajo svoje delo povsod po svetu," so zapisali.

Če bo izgon Gauthierjeve obveljal, bo Francozinja postala prva tuja novinarka, izgnana iz Kitajske, po dopisnici Al Jazeere Melissi Chan leta 2012, poroča BBC.

Kitajska za dolgoletne nemire v avtonomnem Šindžjangu krivi islamske separatiste, od katerih naj bi imeli številni vezi v tujini. A etnični Ujguri, od katerih je večina muslimanov, trdijo, da je uradna represija verskih in kulturnih navad tista, ki podžiga upore in nasilje v pokrajini.