AI trdi, da je bilo na Kitajskem lani več usmrtitev kot v vseh drugih državah skupaj. Foto: Reuters
AI trdi, da je bilo na Kitajskem lani več usmrtitev kot v vseh drugih državah skupaj. Foto: Reuters

Najvišji zakonodajni odbor naj bi pregledal kitajske zakone, da bi zmanjšali število zločinov, ki zahtevajo izrek smrtne kazni, prav tako pa naj v prihodnje ne bi izrekali najhujše kazni za starejše od 70 let.

Trenutno je na seznamu kaznivih dejanj, za katere je predvidena smrtna kazen, 68 zločinov, med katerimi so tudi korupcija, izdaja in trgovina z drogami. V prihodnje naj bi bili s tega seznama izvzeti gospodarski kriminal, ugrabitve in napeljevanje h kriminalnim dejanjem.

Amnesty International trdi, da so lani na Kitajskem usmrtili na tisoče ljudi, Peking, ki natančno številko usmrtitev skrbno skriva, pa zatrjuje, da se število izvedenih smrtnih kazni vsako leto zmanjšuje od leta 2007, ko so sprejeli amandma, da mora primere, v katerih je bila izrečena smrtna kazen, pregledati ustavno sodišče.

Na smrt obsojeni tudi tujci
"Kitajska nima nobenega razloga, da ima toliko smrtnih kazni. Prvič, ker se zaradi njih število zločinov korenito ne zmanjša, drugič pa zato, ker dobijo ljudje po svetu o Kitajski slab vtis," meni pekinški profesor kazenskega prava Ču Huaidži.

Kitajska sodišča na smrt včasih obsodijo tudi tujce. Kljub ostremu mednarodnemu nasprotovanju so decembra lani zaradi trgovanja z mamili usmrtili Britanca z duševno boleznijo.