Rusija doživlja eno najhujših gospodarskih kriz, tečaj rublja pa vztrajno pada. Bo na pomoč priskočila Kitajska? Foto: EPA
Rusija doživlja eno najhujših gospodarskih kriz, tečaj rublja pa vztrajno pada. Bo na pomoč priskočila Kitajska? Foto: EPA
Kitajska bi pomagala Rusiji

Moskva Pekinga za zdaj uradno še ni zaprosila za finančno pomoč, a eden od vodilnih pekinških dnevnikov Global Times ocenjuje, da je v kitajskem strateškem interesu, da pomaga Rusiji prebroditi sedanjo finančno krizo, ki so jo povzročile padajoče cene nafte, zahodne sankcije in preveč enostranska struktura ruskega gospodarstva.

Če bi razpadlo strateško sodelovanje med obema državama, bi namreč ZDA po mnenju tega časopisa zaostrile svojo politiko do Kitajske. Povedano z drugimi besedami, Rusija je prva kitajska obrambna črta pred ameriškimi pritiski. V skladu s to doktrino je kitajski zunanji minister Vang Ji v nedeljo izrazil pripravljenost pomagati Rusiji, če sama ne bo mogla rešiti sedanje krize.

70 milijard dolarjev vredna trgovina med državama
Trgovina med državama naj bi letos znašala okoli 70 milijard dolarjev. Glede na to, da se je kitajski izvoz v Rusijo letos povečal za okoli deset odstotkov, bodo imela kitajska podjetja zaradi padajočega rublja hude izgube. Oktobra sta državi sklenili sporazum o neposredni trgovini v rubljih in juanih v višini 24 milijard dolarjev, s čimer bodo poskušali zmanjšati tečajne izgube.

Rusija je velik del svojih finančnih rezerv prenesla iz zahodnih v hongkonške banke, ki so s kitajskimi pripravljene financirati nove razvojne projekte v Rusiji. Vprašanje je, koliko jih bo zaradi sedanje ruske finančne krize mogoče izpeljati, dejstvo pa je, da Kitajska ne bo dopustila, da bi zahod Rusijo spravil na kolena.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija

Kitajska bi pomagala Rusiji