Na zasedanju je kitajski predsednik (levo) napovedal najobsežnejšo pomoč afriškim državam do zdaj. Foto: Reuters
Na zasedanju je kitajski predsednik (levo) napovedal najobsežnejšo pomoč afriškim državam do zdaj. Foto: Reuters

V Johannesburgu v Južni Afriki se končuje zasedanje Kitajsko-afriškega foruma za sodelovanje, ki se ga poleg kitajskega predsednika Ši Džinpinga udeležuje večina najvišjih afriških voditeljev. Na zasedanju je kitajski predsednik napovedal najobsežnejšo pomoč afriškim državam do zdaj.

Nov primer te uspešne strategije je sestanek Kitajsko-afriškega foruma, na katerem je kitajski predsednik Džinping napovedal, da bo Kitajska v prihodnjih treh letih v Afriko vložila 60 milijard dolarjev kapitala. Kitajska je bila že do zdaj največji afriški trgovinski partner, blagovna izmenjava pa je lani dosegla 222 milijard dolarjev, kar je nekaj manj od polovice blagovne izmenjave med Kitajsko in EU-jem.

Odpis dolga
Predsednik Ši Džinping je med drugim napovedal, da bo Kitajska skupini najmanj razvitih afriških držav odpisala dolg pet milijard dolarjev, da bo v afriških državah organizirala izobraževanje za 200 tisoč afriških študentov, 40 tisoč pa jih bo sprejela na šolanje na kitajske univerze.

Poleg tega bo afriškim silam za hitro posredovanje, ki delujejo v okviru Organizacije afriške enote, dala pomoč 60 milijonov dolarjev. S tem se je kitajski predsednik zoperstavil trditvam, da Kitajska izkorišča afriške države. Po ocenah svetovne banke bodo afriška gospodarstva v prihodnjih letih rasla po približno pet odstotkov na leto, poleg tega pa ima afriška celina najmlajše prebivalstvo na svetu. Dolgoročno strateško sodelovanje med Kitajsko in Afriko bo torej v obojestransko korist. V Bruslju pa nič.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija