Nemško kanclerko je pričakal kitajski premier Ven Džjabao, sledilo pa bo tudi srečanje s predsednikom Hu Džintaom. Foto: Reuters
Nemško kanclerko je pričakal kitajski premier Ven Džjabao, sledilo pa bo tudi srečanje s predsednikom Hu Džintaom. Foto: Reuters
Kolesarji v Pekingu
S hitrim razvojem v zadnjih letih Kitajska tudi vse bolj onesnažuje ozračje. Foto: EPA
Merklova na Kitajskem

Merklova je Kitajsko pozvala, naj naredi več za ustavitev podnebnih sprememb, vendar so ji gostitelji pikro odvrnili, da Zahod onesnažuje podnebje veliko dlje kot na novo razvijajoča se Kitajska. Nemčija letos predseduje skupini gospodarsko najbolj razvitih držav G-8 in kanclerka si je za glavno nalogo postavila boj proti podnebnim spremembam.

Tudi Kitajci za modro nebo
Kitajski premier Ven Džjabao je dejal, da si Kitajci kot vsi ljudje želijo modrega neba, zelenih gričev in čiste vode, vendar obstaja nekaj razlik glede načina boja proti podnebnim spremembam. Zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je namreč veliko težje za Kitajsko kot pa za Nemčijo, saj Kitajci še vedno niso dosegli gospodarske ravni, kot jo imajo v razvitih državah. "Kitajska je prevzela del odgovornosti za podnebne spremembe samo za 30 let, medtem ko so se industrijsko razvite države hitro razvijale zadnjih 200 let", je dejal Ven Džjabao.

Merklova si želi, da bi na Kitajskem naredila več za zaščito intelektualne lastnine in Ven ji obljubil, da bodo naredili vse, kar je mogoče za boj proti piratstvu. Pred prihodom v Peking je Merklova tudi napovedala, da bo od Kitajske zahtevala, naj naredi več za ustavitev nasilja v sudanski pokrajini Darfurju, saj ima Kitajska v tej največji afriški državi velike gospodarske interese in lahko pomembno vpliva na odločitve Kartuma.

Vdor v nemške računalnike
Obisk na Kitajskem je zasenčilo poročanje nemške revije Der Spiegel, ki je zapisal, da so kitajski hekerji vdrli v računalniški sistem nemške vlade in s t. i. trojanskimi konji okužili računalnike na kanclerstvu in na treh ministrstvih. Nemška obveščevalna skužba naj bi odkrila, da sledi hekerjev vodijo do kitajske vojske, kar pa Peking odločno zanika.

Po obisku Kitajske se bo Merklova napotila še na Japonsko, kjer se bo srečala s premierjem Šinzom Abejem.

C. R.

Merklova na Kitajskem