Tako Japonska kot Kitajska sta v predvolilnem obdobju, zato si zaradi nabiranja volilnih glasov nobena izmed strani ne more privoščiti, da bi odstopila od svojih stališč. Foto: EPA
Tako Japonska kot Kitajska sta v predvolilnem obdobju, zato si zaradi nabiranja volilnih glasov nobena izmed strani ne more privoščiti, da bi odstopila od svojih stališč. Foto: EPA
Ladje
Bližnje srečanje japonske in tajvanske obalne straže pred otoki. Foto: EPA

Kitajci so sporočili, da so vaje namenjene "izostritvi odziva na izredne razmere v misijah ter okrepitvi in zaščiti ozemeljske suverenosti". Vanje bo vključenih enajst ladij in osem letal ter plovila za pomorski nadzor in ribiške ladje, saj naj bi bile te v spornih vodah "pogosto nadlegovane in pod pritiskom", trdijo v Pekingu.

Kitajska plovila verjetno ne bodo skušala vstopiti v vode, ki so pod japonskim nadzorom. Če pa bi se to po naključju zgodilo, bi zagotovo nastal hud zaplet in z obeh strani bi letele (vsaj) ostre besede.

Majhni otoki, velik spor
Spomnimo, v jedru kitajsko-japonskega spora so neposeljeni otočki Diaoju/Senkaku, ki ležijo južno od Okinave in severno od Tajvana, nedavno pa je tri izmed njih Tokio kupil od nekega zasebnika. Imajo strateško geografsko lego, v njihovi okolici pa naj bi bila tudi obsežna nahajališča naravnih virov. Lastništvo nad otoki zahteva tudi Tajvan, zato okoli otokov pogosto plujejo kitajske in tajvanske ladje.

ZDA kot posrednik
ZDA ves čas sprte strani poziva, naj umirijo glave in težavo rešijo za pogajalsko mizo, v Tokio in Peking pa pošilja svoje predstavnike. A japonski mediji pišejo, da Japonska in ZDA v prihodnjih tednih načrtujejo skupne vojaške vaje, med katerimi naj bi skušale "osvojiti" še en otoček.

Japonski zunanji minister Koičiro Gemba je v Londonu dejal, da je bila vladna odločitev za nakup otokov "pragmatična", saj bi v nasprotjem primeru po njegovih besedah otoke kupil tokijski guverner Šintaro Išihara, kar bi bila še "mnogo bolj provokativna poteza". Ponovil pa je stališče, da se morata obe državi vzdržati nove zaostitve, tudi zaradi tesnih gospodarskih odnosov.

"Kitajska je največji trgovinski partner Japonske, največ japonskih podjetij pa vlaga prav v Kitajsko. Pri vprašanju suverenosti ne moremo popuščati, a naša gospodarstva so povezana, zato želimo, da bi še naprej oboji imeli korist od tega," je dejal.