Industrijska proizvodnja se je na Kitajskem lani okrepila za 9,7 odstotka, medtem ko je bila rast prodaje na drobno 13,1-odstotna. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Industrijska proizvodnja se je na Kitajskem lani okrepila za 9,7 odstotka, medtem ko je bila rast prodaje na drobno 13,1-odstotna. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kitajsko gospodarstvo zavira tudi bančništvo v senci, ki zadeva nepregledno zunajbančno posojanje. Kitajska centralna banka je, da bi zatrla bančništvo v senci, začela omejevati potrjevanje posojil. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kitajska je imela v zadnjem četrtletju leta 2013 7,7-odstotno rast BDP-ja, kar je za 0,1 odstotne točke manj kot v predhodnem četrtletju, a še vedno več od vladnih napovedi, ki so predvidele 7,5-odstotno rast.

Številke pa so kljub temu osvetlile izziv, s katerim se spoprijema država - kako ohraniti stopnjo rasti.

"Dejstvo je, da Kitajska ne more več rasti z dvomestno stopnjo rasti porabe, kot smo je bili vajeni. V nekaterih primerih je počasnejša rast lahko dejansko spodbudna, saj kaže na prehod k trajnostnemu razvoju," je za BBC pojasnil vodja pekinške izpostave finančnega portala Market News International David Wilder.

Slabe naložbe
Kitajske banke, zlasti štiri največje, so po izbruhu svetovne gospodarske krize dajale rekordna denarna posojila, da bi ohranile visoko stopnjo rasti. A zdaj se je pojavila zaskrbljenost, da banke ne bodo mogle izterjati teh posojil, saj je bil denar verjetno naložen v slabe naložbe. Če bi se odvrtel najslabši mogoč scenarij, ki smo ga videli tudi v Evropi in ZDA, bi imelo to uničujoče posledice na gospodarsko rast.

Nad sivo bančništvo z zasebnimi bankami
Vedno večja pa je tudi zaskrbljenost zaradi t. i. sivega bančništva. Gre za pojav, v katerem podjetja, ki niso banke, posojajo denar. To pomeni, da so posojila manj pregledna, kar znova pomeni določeno stopnjo tveganja za rast.

Ravno zato Kitajska za letos načrtuje ustanovitev petih novih zasebnih bank, s čimer bi se odprl kitajski finančni sektor in dvignila konkurenčnost v finančni industriji. Za banke bodo veljali strogi postopki in standardi, hkrati pa podroben sistem nadzora njihovega delovanja, je sporočila kitajska komisija za bančno regulacijo (CBRC). Ob tem je komisija napovedala tudi, da bo tujim bankam olajšala vstop na kitajski finančni trg.

Uvedba prostotrgovinskega območja v Šanghaju
Da bi kitajski uspelo ohraniti gospodarsko rast, je država sprejela vrsto ukrepov, med njimi tudi uvedbo prostotrgovinskega območja v Šanghaju. To naj bi bil ključni preizkus za uvedbo novih reform na ključnih področjih gospodarstva, kot sta finančni in telekomunikacijski sektor, ki so bili do zdaj pod strogim nadzorom.

Na tem prostotrgovinskem območju nekaterim tujim telekomunikacijskim podjetjem dovolili vzpostavitev klicnih centrov in ponudbo medmrežja za domačo uporabo. Prav tako bodo dali tujim podjetjem dovoljenje za izdelavo igralnih konzol na prostotrgovinskem območju, ki jih bodo lahko prodajali po vsej Kitajski. S tem bodo preklicali prepoved igralnih konzol, ki velja od leta 2000.