Kitajska politika enega otroka je znova izzvala pobudo za razpravo o smiselnosti sprejetega ukrepa. Foto: EPA
Kitajska politika enega otroka je znova izzvala pobudo za razpravo o smiselnosti sprejetega ukrepa. Foto: EPA

Čeprav je kitajska zakonodaja jasna, saj prepoveduje opravljanje splava po šestem mesecu nosečnosti, v primeru 27-letne Feng Džjamej očitno ni bilo tako. Ker ni mogla plačati kazni za rojstvo drugega otroka, je morala še nerojenega otroka splaviti.

"Zgodba Feng Džjamej kaže, kako politika enega otroka še naprej vsakodnevno uveljavlja nasilje nad ženskami," je povedala Čaj Ling iz aktivistične skupine All Girls Allowed. Skupina je govorila s Feng in njenim možem Deng Džidžuanom po dogodku. Ta je med drugim povedal, da so njegovo ženo na silo odpeljali v bolnišnico in izvedli postopek.

Feng in Deng sta podrobnosti svoje nesreče objavila na spletnih straneh skupin za človekove pravice, ki so s bliskovito hitrostjo preplavile svetovno medmrežje in izzvale ogorčenje širše javnosti.
Oblasti v kitajskem mestu Ankang so se po škandalu odločile, da bodo suspendirale tri zaposlene in po opravljeni preiskavi dogodka izvedle dodatne ukrepe. Prav tako pa je dogodek tamkajšnje oblasti prisilil k ponovnemu razmisleku glede izvajanje politike enega otroka.
Feng že ima enega otroka, ki ga je rodila pred petimi leti. In čeprav v bolnišnici trdijo, da je sama privolila v splav, aktivisti menijo, da je bila pravzaprav v to prisiljena, saj ni mogla plačati kazni za rojstvo drugega otroka.