Kitajske oblasti so si nekoliko oddahnile, ko se je zmanjšal razkorak med spoloma, a težava še zdaleč ni rešena. Foto: EPA
Kitajske oblasti so si nekoliko oddahnile, ko se je zmanjšal razkorak med spoloma, a težava še zdaleč ni rešena. Foto: EPA
Kitajski otroci
Politika enega otroka naj bi bila nas Kitajskem v veljavi še najmanj desetletje. Foto: EPA

Leta 2009 je bilo na 100 novorojenk rojenih 119,45 novorojenčkov, leto pred tem pa 120,56. Lani se je tako prvič zmanjšal razkorak med številom rojstev dečkov in deklic v zadnjih letih.

Naravno razmerje naj bi bilo med 130 in 107 dečkov na 100 deklic ob rojstvu, a se je razlika na Kitajskem povečevala, vse odkar so uvedli politiko enega otroka pred tremi desetletji, da bi z njo ustavili naraščanje prebivalstva. Politika ima več "stranskih učinkov", med drugim tudi krepitev tradicionalnemu dajanju prednosti moškim potomcem. Kot v številnih drugih azijskih državah tudi na Kitajskem velja, da so dečki primernejši za pomoč v ruralnih predelih in so glavni vir dohodka za ostarele starše ter da se za sinove starše skrbi bolje kot za ženine. Poleg tega ženske s poroko postanejo del moževe družine.

Neravnovesje lahko vodi v nasilje
Obstajajo tudi druge razlage za nesorazmerje v številu Kitajcev in Kitajk. Ob politiki enega otroka se omenjajo še bolezni, ki pogosteje prizadenejo ženske kot moške, neporočanje o rojstvu deklic oblastem, širjenje uporabe ultrazvoka in splava ter detomori. Naraščanje neravnovesja med spoloma v zadnjih letih je presenetilo tako "navadne" Kitajce kot voditelje, ki jih je zaskrbelo, da bi v družbi, polni mladih neporočenih moških, vzniknila nestabilnost in nasilje.

Razkorak najresnejša demografska grožnja
Brez soprog bi se do leta 2020 lahko znašlo okoli 30 milijonov kitajskih moških v letih, godnih za možitev, je lani opozorila kitajska Akademija družbenih znanosti. Vladni raziskovalni urad je neravnovesje med spoloma imenoval za najresnejšo demografsko grožnjo, s katero se spopada 1,3 milijarda Kitajcev.

Edini uspešen pristop mora vključevati pravice žensk
V članku Raziskovanje populacije, vodilnega kitajskega časopisa o demografiji, je leta 2006 pisalo, da bi edino pristop, ki bi v središče postavil pravice žensk uspešno zmanjšal razkorak med številom moških in žensk ter izboljšal možnosti novorojenk in majhnih deklic za preživetje. Članek iz leta 2005 v isti reviji trdi, da si je kitajska vlada postavila za cilj do leta 2010 doseči naravno razmerje med spoloma in doseči nov kulturni pogled na zakon in potomstvo.

"Neravnovesje med spoloma se počasi zmanjšuje," je sporočila Li Bin, vodja Državne komisije za prebivalstvo in načrtovanje družine. Da bi povsem "ukrotili" smernice, bo potrebnih še več let. Li je pozvala k odpravi predporodnih ultrazvokov, na katerih starši izvedo za spol svojega nerojenega otroka, in splavov, ki niso zdravstveno upravičljivi.