Okuženi moški naj bi s poginulim svizcem hranil svojega psa. Foto: EPA
Okuženi moški naj bi s poginulim svizcem hranil svojega psa. Foto: EPA

38-letni moški se je domnevno okužil s svizcem, umrl pa je 16. julija. Pod nadzorom in opazovanjem oblasti je v karanteni 151 ljudi. Več okrožij v mestu s 100.000 prebivalci so spremenili v posebna zaščitena območja. Oblasti so namenile 160.000 dolarjev za izredno dobavo cepiv.

Bubonska kuga je najbolj poznana in najbolj razširjena oblika te hudo nalezljive bolezni. Brez ustreznega zdravljenja lahko okuženi bolnik umre v 24 urah. Zaradi bubonske kuge ali črne smrti je po Evropi v srednjem veku umrlo okoli 25 milijonov ljudi.

Izbruhi kuge na Kitajskem so redki v zadnjih letih in do njih večinoma prihaja v odročnih podeželskih predelih na zahodu države. Pekinški center za nadzor bolezni je skušal pomiriti zaskrbljene prebivalce in zatrdil, da skoraj ni možnosti za razširitev bolezni v prestolnico.

Zdravniki iz bolnišnice v Džumenu so povedali, da je moški prišel s povišanim srčnim utripom. Od njegove smrti je tudi bolnišnica v karanteni. Vsi tisti ljudje, ki so jih oblasti namestile v karanteno, so bili v stiku z okuženim moškim.

Zadnji primer bubonske kuge v Džumenu je bil leta 1977, v sami pokrajini Gansu pa so v zadnjem desetletju našteli najmanj pet primerov.