Prizadevanja Združenih narodov za mirovne dogovore med jemensko vlado in uporniškimi hutijevci do zdaj niso obrodili sadov. Foto: EPA
Prizadevanja Združenih narodov za mirovne dogovore med jemensko vlado in uporniškimi hutijevci do zdaj niso obrodili sadov. Foto: EPA

Letala so obstreljevala tržnico v severni provinci Hadža, ki je v rokah hutijevskih upornikov. Med ubitimi naj bi bili tudi otroci, število žrtev pa utegne še naraščati.

Koalicija držav pod vodstvom Riada se v Jemnu bori proti hutijevskim upornikom in na strani mednarodno priznane vlade. V njenih napadih, ki trajajo že leto dni, je bilo že večkrat ubitih večje število civilistov, zaradi česar so Združeni narodi že večkrat pozvali k njihovi ustavitvi.

Jemenski uporniki in Savdska Arabija so pred tednom dni dosegli dogovor o prekinitvi ognja na meji, ki naj bi omogočil, da bi v Jemen vzdolž meje s Savdsko Arabijo dostavili potrebno zdravniško in humanitarno pomoč. Obe strani sta se dogovorili tudi o izmenjavi ujetnikov.

Prekinitev ognja na meji
Jemenska delegacija je dogovor o prekinitvi ognja dosegla med obiskom Savdske Arabije, kar je bil prvi obisk od začetka vojaške operacije koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti jemenskim upornikom marca lani. V zadnjih 12 mesecih je bilo na meji med Jemnom in Savdsko Arabijo več smrtonosnih incidentov.

Združeni narodi si prizadevajo za mirovne pogovore med jemensko vlado, ki jo podpira Savdska Arabija, in uporniškimi hutijevci in njihovimi podporniki, a do zdaj ti napori niso obrodili sadov. Po podatkih ZN-a je od začetka zračnih napadov vojaške koalicije v Jemnu umrlo več najmanj 6.000 ljudi.