Gillardova in Abbott sicer nimata veliko skupnega. Abbott se je nekdaj šolal za duhovnika, Gillardova je zaprisežena ateistka. Medtem ko ima Abbott tri hčerke, Gillardova ni poročena in nima otrok. Foto: EPA
Gillardova in Abbott sicer nimata veliko skupnega. Abbott se je nekdaj šolal za duhovnika, Gillardova je zaprisežena ateistka. Medtem ko ima Abbott tri hčerke, Gillardova ni poročena in nima otrok. Foto: EPA
Julia Gillard
Prva avstralska ženska predsednica vlade bi ob morebitnem porazu svoj položaj zapustila v rekordnem času. Foto: EPA
Tony Abbott
Abbott, prostovoljni gasilec in reševalec, je najverjetneje edini voditelj kakšne stranke na svetu, ki je pri 52 letih v 14 urah opravil tekmovanje ironman s 3,8 kilometra plavanja, 180-kilometrsko kolesarsko preizkušnjo in 42-kilometrskim tekom. Foto: EPA

Volitve, na katerih bodo Avstralci izbirali člane predstavniškega doma in polovico senatorjev, bodo tako tesne, da bo na njihov izid verjetno bolj kot politični program obeh največjih strank vplivalo to, katerega voditelja – premierko Julio Gillard ali opozicijskega voditelja Tonyja Abbotta – imajo volivci raje.

Tako Gillardova kot Abbott sta na čelu svojih strank krajši čas. Ambiciozna 48-letna karieristka Gillardova je vodenje laburistov prevzela junija in postala prva premierka v zgodovini Avstralije. S položaja je izrinila dozdajšnjega premierja, 53-letnega Kevina Rudda, ki naj stranke ne bi popeljal do zmage na volitvah. Abbott je vodstvo Liberalne stranke prevzel decembra lani, predtem pa je bil 16 let poslanec.

Nihče ne upa napovedati izida volitev
Med strankama v notranji politiki ni večjih razlik, v zunanji pa sta obe zavezani odnosom z ZDA, vojni v Afganistanu in zavlačevanju pri ukrepanju glede podnebnih sprememb. Laburisti obljubljajo tudi poglobitev vezi s ključnimi azijskimi partnericami, kot so Japonska, Indija in najpomembnejša Kitajska. Opozicija je napovedala okrepitev vezi z Indijo, osmo največjo trgovinsko partnerico Avstralije, z ZDA, Indonezijo in Japonsko.

T. i. viseči (hung) parlament je prav tako verjeten kot ponovna izvolitev laburistov ali zmaga konservativne koalicije. Brez jasnega zmagovalca bi se morala naslednja vlada zanašati na peščico neodvisnih parlamentarcev in parlamentarcev iz Zelene stranke. Dva od treh ključnih neodvisnih parlamentarcev, ki bi ob morebitnem izenačenem izidu volitev odločali o tem, katera stranka bo oblikovala vlado, sta že napovedala, da ne moreta zagotoviti sprejetja proračuna manjšinske vlade, kar bi lahko vodilo do fiskalne krize ali vlade kratkega veka.

Tuji vlagatelji nervozni zaradi negotovosti
Zaradi negotovosti izida volitev je avstralski dolar v petek izgubil 0,85 odstotka svoje vrednosti, indeks delnic pa je padel za odstotek. Nekateri finančni analitiki napovedujejo od dva- do petodstotni padec avstralske valute, če bo Avstralija prvič v 70 letih dobila manjšinsko vlado. Negotovost pa največ nervoze povzroča pri tujih vlagateljih, ki imajo v lasti približno 40 odstotkov avstralskega trga.

Tudi minimalna zmaga Gillardove bi onemogočila njene načrte o sprejetju 30-odstotnega davka na sredstva, enega ključnih elementov njene volilne kampanje. Laburisti so med drugim obljubili tudi aktivnost na področju podnebnih sprememb in gradnjo 38 milijard avstralskih dolarjev vrednega nacionalnega širokopasovnega omrežja. Opozicija tem načrtom nasprotuje.

Abbott ne bi spreminjal statusa Avstralije
Zmaga Abbotta bi prinesla dramatično vrnitev k bolj notranje usmerjeni državi, ki bi se ukvarjala predvsem z zaščito svojih meja pred iskalci azila. V nasprotju z Gillardovo, ki se je pred dnevi zavzela za opustitev vezi z britansko monarhijo po koncu vladavine britanske kraljice Elizabete II., Abbott ne vidi potrebe po spremembi statusa.