Reševalci iščejo več sto pogrešanih. Foto: Reuters
Reševalci iščejo več sto pogrešanih. Foto: Reuters
Kolumbija
Predsednik Santos se je takoj odpravil na prizadeta območja. Foto: Reuters
Izredne razmere v Kolumbiji

Kolumbijski reševalci po poplavah in plazovih bijejo bitko s časom. V reševalni akciji sodeluje okoli 1.100 vojakov in policistov. Zemeljske plazove na jugozahodu države, v pokrajini Putumayo v bližini z mejo z Ekvadorjem, so povzročili narasla reka Mocoa in njeni pritoki.

Po navedbah kolumbijske vojske je v Mocoi, prestolnici pokrajine, več kot 400 ranjenih, še 200 pa jih pogrešajo. Plazovi, ki so se sprožili zaradi naraslih rek, so prebivalce presenetili v nočnih urah. Uničene so celotne soseske, v mestu in pokrajini vlada velika zmeda, pretrgana je oskrba z električno energijo in vodo, je povedal župan Mocoe Jose Antonio Castro, ki je tudi sam ostal brez doma. "Gre za veliko območje. Večino hiš je plaz dobesedno odnesel."

Direktor kolumbijske enote za ukrepanje ob naravnih nesrečah je dejal, da je v eni noči padla tretjina količine dežja, ki sicer običajno pade v celem mesecu, je poročal BBC.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je razglasil izredno stanje in na kraju samem nadzoruje reševalne operacije. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da jim pomagamo," je dejal. "Srce se mi trga."

Izredne razmere v Kolumbiji