Človekoljubne organizacije opozarjajo na številne zlorabe otrok v Kolumbiji. Foto: EPA
Človekoljubne organizacije opozarjajo na številne zlorabe otrok v Kolumbiji. Foto: EPA
Josef Fritzl
Primer v Kolumbiji spominja na Avstrijca Josefa Fritzla, ki je svojo hčer 24 let zadrževal v kleti in jo zlorabljal. Frizl je obsojen na dosmrtno ječo. Foto: EPA

Policisti so 58-letnega Arcedia Alvareza prijeli v mestu Mariquita, nedaleč stran od Bogote, preden se bo pojavil na sodišču, pa so mu zaradi ogorčenja javnosti odredili policijsko in vojaško varstvo. Alvarez, ki so ga mediji že poimenovali "pošast iz Mariquite", naj bi svojo hčerko, ki je zdaj stara 35 let, zlorabljal od njenega desetega leta.

Alvarez, ki ga obtožujejo posilstva in incesta, vse obtožbe zavrača, in trdi, da je bila deklica posvojena. "Najino romantično razmerje je bilo posledica resnične ljubezni med nama. A ni bila moja hčerka," so bile besede Alvareza. Kriminalisti še vedno preiskujejo, ali so Alvarezove navedbe resnične, ni pa znano, ali lahko te kakor koli vplivajo na razplet sojenja.

"Oče je govoril, da je to božja volja"
35-letna Alba Nidia Alvarez, ki jo je k priznanju spodbudil evangeličanski pastor, je povedala, da je na Alvareza vedno gledala kot na svojega očeta. "Vedno sem ga spoštovala kot očeta, on je moj oče," je povedala in dodala, da "nikoli ni govoril o incestu in zakaj sva to počela. Včasih sem ga vprašala, pa mi je odgovoril le, da je to božja volja". Dekle je policiji povedalo tudi, da je njena mama umrla, ko je bila stara pet let, in jo pustila v oskrbi Alvareza.

Alba Nidia je povedala, da jo je oče redno posiljeval in da je rodila 11 otrok, trije med njimi so umrli. Ženska in otroci, ki so stari med enim in 19 leti, so zdaj pod zaščito države.

Številni primeri zlorabe otrok
Odkriti primer incesta je spomnil na nezadostno zaščito otrok v Kolumbiji. Človekoljubne organizacije in organizacije za varstvo otrok za Alvareza, če bo ta obsojen, zahtevajo dosmrtno kazen. Trdijo, da je na tisoče otrok v Kolumbiji žrtev spolnega nasilja, pa storilcev nikoli ne kaznujejo. "Tovrstne zlorabe se v Kolumbiji dogajajo dan za dnem, pa nihče ne naredi ničesar, da bi to ustavil," je povedala aktivistka Gilma Jimenez.

B. T.