Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 28 glasov Ocenite to novico!
Katalonija
Katalonska vlada je napovedala, da bo v 48 urah po razglasitvi uradnih rezultatov razglasila neodvisnost, a ni jasno, ali se bo to zgodilo oziroma kdaj. Foto: Reuters
Carles Puigdemont
Katalonski premier Carles Puigdemont naj bi katalonski parlament nagovoril v torek. Foto: Reuters
Josep Lluis Trapero
Sodišče v Madridu za načelnika katalonske policije ni odredilo pripora. Foto: Reuters
VIDEO
Razglasili končne izide k...
VIDEO
Opravičilo Madrida za nas...

Dodaj v

Končni izidi referenduma: 90 odstotkov za neodvisnost. Bo sledila razglasitev?

Zunanji minister katalonske vlade: Seja v ponedeljek bo
6. oktober 2017 ob 16:16,
zadnji poseg: 6. oktober 2017 ob 21:50
Madrid,Barcelona - MMC RTV SLO, STA

Potem ko je špansko ustavno sodišče v četrtek suspendiralo za ponedeljek predvideno sejo katalonskega parlamenta, je katalonski premier Carles Puigdemont svoj nastop v parlamentu preložil na torek. Medtem so objavljeni končni izidi referenduma.

Ustavno sodišče je zasedanje regionalnega parlamenta suspendiralo, saj naj bi namreč zagovorniki katalonske neodvisnosti, ki so v parlamentu v večini, nameravali razglasiti neodvisnost.

Tiskovni predstavnik katalonske vlade je medtem sporočil, da je Puigdemont zaprosil za nastop v parlamentu v torek popoldne, ker želi poslancem predstaviti "aktualne politične razmere". Za zdaj ni jasno, ali namerava Puigdemont v torek razglasiti neodvisnost Katalonije ali pa bo poslancem in poslankam le predstavil nadaljnje ukrepe vlade. Prav tako ni jasno, ali se bo zasedanje začelo v ponedeljek ali šele v torek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Romeva: Parlament bo v ponedeljek zasedal
Zunanji minister katalonske vlade Raül Romeva je namreč za BBC povedal, da se bo parlament uprl odločitvi ustavnega sodišča in se bo v ponedeljek sestal na zasedanju. "Parlament bo razpravljal, parlament se bo sestal. Potekala bo razprava in to je pomembno," je dejal.

To je bil tudi prvi odziv katalonske vlade na četrtkovo odločitev ustavnega sodišča. V četrtek zvečer je predsednik parlamenta v Barceloni Carme Forcadell povedal, da se še niso odločili, ali bodo ponedeljkovo zasedanje odpovedali ali ne.

Reuters poroča, da naj bi nameraval španski premier Mariano Rajoy ob morebitni katalonski razglasitvi samostojnosti uporabiti pristojnost, ki mu jo daje ustava, ter razpustiti katalonski parlament in razpisati regionalne volitve.

Rajoy je sicer izrazil pripravljenost na politične pogovore vseh strank, na katerih naj bi skušali poiskati rešitev spora, pripravljen naj bi bil tudi podeliti širšo avtonomijo Kataloniji. O neodvisnosti pa se ni pripravljen niti pogovarjati in je tudi zavrnil poziv Barcelone k mednarodnemu posredovanju v sporu.

Končni izid: 90,18 odstotka za neodvisnost
Katalonska vlada je objavila končni izid glasovanja referenduma o neodvisnosti. Volilna udeležba je bila 43-odstotna, neodvisnost pa je podprlo 90,18 odstotka ljudi, ki so glasovali. Referenduma se je udeležilo 2,29 milijona od 5,3 milijona volilnih upravičencev. Prazne glasovnice sta oddala dva odstotka volivcev.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je glasovanje izteklo brez transparentnega volilnega štetja kot tudi brez katalonske volilne komisije, saj je ta skupinsko odstopila, da bi se izognila visokim kaznim, s kakršnimi ji je grozil Madrid.

Katalonska vlada je napovedala, da bo v 48 urah po objavi uradnih izidov razglasila neodvisnost. Kdaj in ali sploh bo razglasitev, je še zelo nejasno. Spomnimo, špansko ustavno sodišče je referendum pred njegovo izvedbo označilo za neustavnega.

Lažja selitev sedežev podjetij iz Katalonije
Španska vlada je medtem sprejela odlok, s katerim je olajšala podjetjem, da preselijo svoj sedež iz Katalonije. Takšna odločitev ne bo potrebovala predhodne odobritve delničarjev. Gospodarski minister Luis de Guindos je dejal, da je vladni odlok odziv na zahteve podjetij "ob vseh težavah, ki so nastale za normalno poslovanje v delu nacionalnega ozemlja".

Zaradi politične krize v Kataloniji o selitvi sedeža razmišlja tudi Caixabank, ena največjih bank v pokrajini, poroča BBC. Za selitev sedeža pa se je že v četrtek odločila velika katalonska banka Sabadell, kjer so sporočili, da želijo delovati "pod nadzorom Evropske centralne banke in regulacij Evropskih bančnih oblasti", česar ne bi mogli, če bi Katalonija razglasila neodvisnost. EU je namreč sporočil, da ne bo priznal neodvisne Katalonije.

Caixabank je tretja največja španska banka in predstavlja pol katalonskega bančnega sektorja, Sabadel pa je druga največja banka v Kataloniji in peta največja v Španiji.

Opravičilo Madrida in obtožbe zoper katalonsko vlado
Na dan referenduma so svet obkrožili posnetki nasilja španske policije nad katalonskimi volivci in volivkami. Ranjenih je bilo več kot 800 ljudi. Predstavnik španske vlade v Kataloniji Enric Millo se je danes za nasilje opravičil. "Ničesar drugega ne morem storiti kot obžalovati. Opravičujem se v imenu policistov, ki so posredovali," je v televizijskem pogovoru po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Millo.

"Ko vidim te podobe in še več, ko vem, da so bili ljudje tepeni, odrinjeni in da je bila ena oseba sprejeta v bolnišnico, ne morem pomagati, a obžalujem in se opravičujem v imenu policistov, ki so posredovali," je po poročanju Reutersa dejal Millo. Obenem pa je po poročanju BBC-ja katalonsko vlado obtožil, da je pripravila nezakonito glasovanje.

Millove izjave so nekateri že ocenili kot omilitev madridskih tonov. Tudi tiskovni predstavnik španske vlade Íñigo Méndez de Vigo je medtem izjavil, da obžaluje poškodbe, in se hkrati zavzel za razpis lokalnih volitev v Kataloniji, s katerimi bi razrešili politično krizo. "To bi bil dober začetek za razrešitev spora ... prek regionalnih volitev," je na novinarski konferenci dejal de Vigo.

Brez pripora za načelnika katalonske policije
Pred sodišče v Madridu je stopil načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero zaradi suma upora proti državi, ker da ni zaščitil španskih policistov pred protestniki proti posredovanju španske policije pred referendumom za neodvisnost. Obtožbe se nanašajo na proteste v Barceloni 20. in 21. septembra, potem ko je španska policija v prizadevanjih za preprečitev referenduma v Barceloni izvedla racije v prostorih katalonske regionalne vlade. Racije in aretacije predstavnikov regionalne vlade so sprožile množične proteste, Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora. Kljub teži obtožb sodišče ni odredilo pripora ne zanj ne za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije, Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sáncheza. Ti dve združenji sta igrali pomembno vlogo na septembrskih protestih, ko so protestniki poškodovali vozila španske polvojaške civilne garde in policistom preprečevali izstop iz zgradb, kjer so izvajali preiskave.

Če bi jim sodišče izreklo pripor, bi to lahko dodatno poglobilo napete odnose med Barcelono in Madridom zaradi referenduma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 06.10.2017 ob 16:22
Demokracija v praksi. Ko je očitno bolj demokratično od referenduma to, kar je nekaj modelov pred stoletji zapisalo nekam :-)
nightwing
# 06.10.2017 ob 18:04
Novinarji so zmedeni. Podpirali samostojnost Kosova, sedaj pa panika.
smallbudget
# 06.10.2017 ob 19:12
@ Komisar
Kar so poceli spanski policisti je nedopustno. In pika. Nic ampak. Ne v Evropi, ne v danasnjem casu.
gesan
# 06.10.2017 ob 20:49
tupamaross
# 06.10.2017 ob 18:37
bolj preudarni smo bili od Kataloncev. Pa tudi nekaj sreče
smo imeli.
.....................................
Predvsem pa smo imeli čisto drugačno politično predispozicijo!
Nobena skrivnost ni, da so se mnogi politika iz zahoda zelo močno zavzemali za to, da "Juga" gre v maloro po TItejevem odhodu v večna lovišča.

Španije brez Katalonije, si pa na zahodu očitno nihče ne želi, ker so preveč denarja zagonili na reševanju španske krize pred nekaj leti.

Še najmanj pa tega ne želijo tisti, ki imajo sami iste probleme z deli države, ki se počutijo izigrane, ker proizvajajo precej več kot drugje.
Recimo sever italije.

In potem smo tu imeli še vatikan, ki je v bistvu odigral eno ključnih vlog.

Me pa močno čudi, da sedanji Papež ni bil nič "glasen" ob tem kar se je dogajalo minulo nedeljo v Kataloniji.
DrKult
# 06.10.2017 ob 20:34
Narod je svoje povedal!
viljam_s
# 06.10.2017 ob 16:32
Mislim da je zelo preprosto. Katalonci hočejo najverjetneje vsaj pogovore o spremembi španske ustave, da se spremenijo najfamoznejši od členov in da se državo uredi na bolj federalni način. Kaj je tukaj spornega ne vem? Vem pa nekaj ljudi ne moreš držati nekje kjer nočejo biti še posebej če ne moreš uporabiti sile. Španci se bodo morali soočiti s svojo preteklostjo in zelo slabim odnosom do "manjšin".
tupamaross
# 06.10.2017 ob 18:37
Anny22,
bolj preudarni smo bili od Kataloncev. Pa tudi nekaj sreče
smo imeli.
slovboy
# 06.10.2017 ob 16:41
Na las podobno našim osvoboditeljskom prizadevanjem !
Katalonci lahko le v tajnosti s pomočjo policije in oboroženi pripravijo zopro meje, če želijo
napredovati v samostojno državo !!!!
gesan
# 06.10.2017 ob 20:50
V tej zgodbi pa za mnoge očitno velja moč kapitala in njihovi interesi!

Hebe se njim za folk!
Vidijo samo svoj dobiček!
el CARTEL
# 06.10.2017 ob 20:42
vse o tej ne-demokratični EU je povsem dobro povzel Nigel Farage v kratkem videu, ko se je obrnil parlamentu:

garmond
# 06.10.2017 ob 19:12
Špansko ustavno sodišče suspendiralo sejo katalonskega parlamenta.
Moj bog, a imajo tudi v Španiji rumenomodro US?
gesan
# 06.10.2017 ob 20:40
ajvard
# 06.10.2017 ob 16:41
Španska ustava je bila potrjena na referendumu, z veliko večino. leta 1987. ni to "par stoletij nazaj".
........................................
......
Se delaš nor ali zaradi nepoznavanja zgodovinskih dejstev....govoriš tako čisto na pamet ali ti je kdo opit to v gostilni povedal?
bmozet2
# 07.10.2017 ob 01:09
Katalonci niso Španci, pač pa narod s svojim jezikom in kulturo. Še najbolj so sorodni prebivalcem na jugu Francije pod Pireneji. Če živijo pod nadvlado Špancev in morajo spoštovati špansko USTAVO, pomeni, da nimajo in nikoli ne bodo imeli ene osnovnih pravic, pravice do samoodločbe in življenja v državi, ki si jo želijo in na ozemlju, kjer so v večini in doma že več tisoč let. Pravo žal ni vedno pravičnost. Tudi Hitler je imel vse zapisano v zakonih. A je potem delal prav, če je pobijal v imenu zakonov ?
k.u.j.o.
# 06.10.2017 ob 21:55
Lahko je referendum neustaven, je pa vsekakor legitimen. In ljudstvo ima pravico, da izrazi svojo voljo na referendumu, saj je to najvišja oblika demokracije.

Razočarala me je EU in naša politika.

Čeprav slovenska politika ne podpira Kosova, ga je podprla ker je bil tak ukaz in Bruslja. In žal žalostno je, da slovenska politika ne podpre Katalonije, ker ji Bruselj grozi...

Pa naj mi še kdo reče, da živimo v demokratični EU...
smallbudget
# 06.10.2017 ob 20:51
No vsaj spanski Aksentijevič se je opravicil.
kinderjajček
# 06.10.2017 ob 18:35
ajvard

španska ustava je bila sprejeta 1978
Onda872
# 06.10.2017 ob 22:08
No draga EU?

Zakaj DA za Kosovo; pri čemer se napade suvereno državo Jugoslavijo.
Zakaj NE za Katalonijo; pri čemer se vse naredi, da Katalonija ostane del Španije.

Kaj je tu ta famozna razlika?
chiron
# 06.10.2017 ob 20:56
Se pravi, da je zdaj dokončno, da je glasovalo letos malo manj upravičencev kot pred dvema letoma.
Najbrž zato, ker so jih letos pri tem ovirali. Čudno, da ni nikjer nobene ocene, koliko ljudi ni moglo glasovati.
Me pa resnično zanima, zakaj niso prišli oddat svojega glasu takrat, ko jih ni nihče oviral? Kje je bilo skoraj 60% ljudi? So morda z odsotnostjo hoteli kaj povedati?
SamoRes
# 06.10.2017 ob 19:16
Vprašanje na referendumu je bilo jasno. Samostojnost se mora razglasiti, sedaj lahko le določijo rok do kdaj, vse ostalo je nateg.
kinderjajček
# 06.10.2017 ob 23:01
V nedeljo bodo v Barceloni demonstracije v podporo enotni Španiji. Organizira jih Rajoyeva stranka PP, napovedanih je več kot tisoč avtobusov iz cele Španije. Dovoljenje za demonstracije so dobili v Madridu. Katalonci pravijo, da bodo ostali doma, da ne bi prišlo do novega nasilja.

No pa bo tam Miting resnice, kot so ga Srbi poskušali izvest 1989 pri nas. pri nas je bila sreča, da je policija miting prepovedala, Katalonci ga pač ne morejo.
@twwwter
# 06.10.2017 ob 22:37
svyatoslav: "Zgodilo se ne bo nič."

Po besedah španskega veleposlanika v Odmevih, bo španska vlada uporabila vsa legalna sredstva in načine, da prepreči odcepitev Katalonije. V praksi so to ista legalna sredstva kot v primeru zunanje agresije na špansko ozemlje, mar ne?
Torej lahko pričakujemo podobno reakcijo z vojsko, kot je bil to slučaj v Jugoslaviji: tanki na ulice in nato premik do mejnih prehodov v zaščito zunanjih meja proti zavojevalcu, ne glede na to ali je sovražnik zunanji ali notranji.
veza
# 06.10.2017 ob 21:48
. Predstavnik španske vlade v Kataloniji Enric Millo se je danes za nasilje opravičil. "Ničesar drugega ne morem storiti kot obžalovati. Opravičujem se v imenu policistov, ki so posredovali

čakajte malo, bo kdo odgovarjal za nasilje, policisti so izpolnjevali ukaze, čigave?
ti-ne
# 06.10.2017 ob 20:35
Komisar

# 06.10.2017 ob 18:52
Kataloncem nacionalisti obljubljajo nekakšen preporod ob osamosvojitvi, a Španija ni Jugoslavija, in v Madridu ni partije.

:::::::::::::::

Španija ni imela partije ampak nekaj precej hujšega. Imela je Franca in njegov duh je še kako živ še danes!
ti-ne
# 06.10.2017 ob 16:51
ajvard

# 06.10.2017 ob 16:41

Španska ustava je bila potrjena na referendumu, z veliko večino. leta 1987. ni to "par stoletij nazaj".

::::::::::::::::
1987. smo živeli v Jugoslaviji. Vmes smo zamenjali dinar za tolar in danes imamo evro.
Zveni skoraj kot "par stoletij nazaj".
Chopin
# 07.10.2017 ob 10:09
Pogresam ozadje te osamosvojitvene tematike v Kataloniji. Razlogi za nizko udelezbo, razlogi za razdvojenost it. Tudi prej na posvetovalnem referendumu, razlog za nizko udelezbo. Tistim, ki malo bolj spremljamo politicno situacijo, so razlogi za nizko udelezbo poznani, ampak nekemu povprecnemu bralcu, ki je zacel spremljati situacijo kaksen teden nazaj pac ne. Porocanje o Kataloniji v Sloveniji Kataloniji se mi zdi ze od zacetka zelo enostransko (verjetno zaradi neke imaginarne podobnosti in custvene navezanosti na Slovensko osamosvajanje) in ljudje v Sloveniji so si ustvarili ze dosti zgreseno sliko o Kataloniji in o tem kaj si Katalonci zelijo. V drugih medijih, kjer se zavedajo, da situacija v Kataloniji ni crno bela, opazam clanke, ki precej bolj razclenjujejo politicno situacijo v Kataloniji. Tudi vrh EU se tega zaveda. So obsodili nasilje, kar je pravilno, ne postavljajo pa se na nikogarsnjo stran, kar se mi tudi zdi pravilno.
projektant
# 07.10.2017 ob 07:22
NAJVEČJA LAŽ V TEM MESECU slovenskega novinarskega lobija je mogoče samo pod moralno avtoriteto FDV.
ZAKAJ??????
V Kataloniji je rezultat 90% pri 40% volilne udeležbe, Pri našem referendumu leta 1991 pa je in bo ostal 89.7% ker se šteje kar celotna populacija, čeprav je bil rezultat pri nas dejansko rezultat 94,5% za odcepitev.
SRAMOTA ki se vleče vseh 26 let, ki jo je izprijeni duh moralnikov iz FDV gojil, jo goji in se bo lagal vedno, ker preprosto razen laganja ne zmore ničesar več.
VSI NOVINARJI so torej preskušeno dokazano lažnivci.
V taki državi živimo enkrat laž, vedno laž!!!!
@twwwter
# 06.10.2017 ob 23:23
kinderjajček,

Se strinjam. Priznanje pride slej ko prej, v tem primeru morda nekoliko kasneje, kot v našem, saj Španija vendarle ne razpada tako hitro in temeljiito, kot je Jugoslavija.
Hitro priznanje širše svetovne javnosti lahko še največ pripomore k minimiziranju žrtev.
kinderjajček
# 06.10.2017 ob 23:12
@twwweter:

Ja tudi meni se zdi, da bo tako. Končni rezultat bo pa enak kot pri nas: samostojna in mednarodno priznana Katalonija. Prej kot slej. Tudi italijanski zunanji minister De Michelis je pred našo osamosvojitvijo rekel, da nas Italija še 50 let ne bo priznala. Upam le, da bo katalonija to s čimmanj žrtvami in da mednarodna skupnost in mi vsi ne bomo ob tem le nemo opazovali.
vr4b3c
# 06.10.2017 ob 21:25
z velikimi črkami "90 odstotkov za neodvisnost", v besedilu pa povsem na malo napisano "Volilna udeležba je bila 43-odstotna".... Naslednji korak bo, da bodo pobudniki referenduma razglasili neodvisnost, ker vedo, da jih bodo španci aretirali in bodo tako iz sebe naredili mučenike. Če bodo ostali na svobodi bodo dejansko morali iti naprej z neodvisnostjo in bo postalo očitno, da sploh nimajo načrta kako to storiti. So pa že začeli izgubljati podjetja in banke, ki svoje sedeže selijo v druge dele španije.
anny22
# 06.10.2017 ob 16:48
Od plebiscita do osamosvojitve je v Sloveniji minilo 6 mesecev. Ne 1 ali 2 tedna.
AMFIBIJA
# 07.10.2017 ob 06:23
Miguel Nastradamos

NJENO LETO ´18

Leta osemnajst se stvar dogaja,
ni pomembno čisto nič stoletje,
se začne, ko mimo je poletje,
ni nekakšna brez pomena vaja.

Huje je, se širi brez zavore,
tam izbruhne, kjer je vroča klima,
je na višku, ko napoči zima,
pomágati si nihče ne more.

Po Evropi z naglico razsaja,
ni dežele več neprizadete,
ni nedotakljive, ni več svete,
ples uničevalni ona raja.

Kdaj ste rekli, da se to dogaja,
kaj tedaj da vse je prizadeto?
Osemnajsto spet je blizu leto,
mar signale spet nam kdo oddaja?

Je brez vonja, skoraj brez otipa,
a Evropo bolj kot vojna stresa,
onemogla padajo telesa,
razlog dobro znan je – španska gripa.

(1918)
JJstyle
# 07.10.2017 ob 01:31
Svoboda in demokracija sta utvari. Kar poskusite danes izstopit iz EU in NATO pakta. Tako nas bi poklopili, da ne bi vedeli ali smo strici ali tete. Bankrotiramo v nekaj mesecih in pribijejo nas na pranger za zgled drugim. Usoda malih narodov je, da so tako ali drugače podjarmljeni. Včasih so nas podjarmili z orožjem, danes nas s finančnimi središči, ideologijo in če nič od tega ne deluje, v končni fazi s finančnim in fizičnim terorjem.
gesan
# 07.10.2017 ob 01:23
bmozet2
# 07.10.2017 ob 01:09
Tudi Hitler je imel vse zapisano v zakonih. A je potem delal prav, če je pobijal v imenu zakonov ?
........................................
.....
Za mnoge... žal,, da je to očitno "pravica"!
Saj je itak jasno, da v mnogih živi "še vedno" volk, ki bi pobijal samo zaradi tega, da bi se pri tem fajn zabaval.
gesan
# 07.10.2017 ob 01:20
Alorius
# 06.10.2017 ob 23:33
Če bi bil živ General Franco, bi že bil red :)
........................................
.....
Baje, da sta ga tudi hitlerius in mussolinius delala...
Dancoman
# 06.10.2017 ob 23:27
Katalonija bi z osamosvojitvijo bila druga svica, resila bi se balkanske Spanije.. tle sploh ni vprasanje da, ne, ampak CIM PREJ
svyatoslav
# 06.10.2017 ob 20:39
Zgodilo se ne bo nič.
V interesu globalističnega črnega plemstva je celovita Španija.
Tam kjer želijo razpad suverene države, zato tudi učinkovito in hitro poskrbijo, pa še celo brez referenduma in mimo mednarodnega prava. Natovi bombniki in zahodni mejnstrim mediji delajo čudeže. Tako so Srbiji odvzeli Kosovo in Metohijo, ki nikakor ni samostojno, ampak je po resoluciji 1244 in po Srbski ustavi še vedno del Srbije.
Žal mi je, da nisem shranil govor takratnega predsednika Turka, ki je kot "strokovnjak za mednarodno pravo" podpiral secesijo Kosova*. Cinizem in posiljevanje zdravega razma brez primera.
In kje je zdaj malteški vitez, da nam razloži primer Katalonije. Ni ga nikjer.
Evforija in navijaške strasti glede Katalonije pa bodo kmalu poniknile.
Petar Karamazov
# 06.10.2017 ob 20:38
Španija nikoli ne bo dovolila federativne zveze. Zakaj ne? Ker sta konec 20. stoletja razpadli dve federaciji (SFRJ in ZSSR) in sedaj velja načelo, da lahko federativne enote postanejo samostojne države. Npr. Ruske federacija je nekaj čisto drugega, večina ozemlja je ruska avtonomna oblast, vmes pa so republike posameznih narodov s samostojno vlado. Ne gre za klasičen tip federacije.
Figeto
# 07.10.2017 ob 10:45
Samo 40-odstotna udeležba. Ne pozabite.
Piha
# 07.10.2017 ob 08:58
A lahko prosim nehate jokati, da je bilo Kosovo iztrgano Srbiji. Srbija je pod Miloševićevim vodstvom z željo po popolnem prevzemu oblasti zabila zadnji žebelj v krsto Jugoslavije. Z idejo velike Srbije je zečela in vodila krvavo vojno v Hrvaški in še bolj v Bosni in na koncu je na Kosovu v nekaj dneh v beg pognala skoraj milijom kosovski Albancev, ki so bili prej že vsaj 20 let na Kosovu drugorazredni državljani. In ravno akcija bliskovitega etničnega čiščenja je bila povod, da se je Nato odločil bombardirati Beograd.
Na koncu je vedno tako, da samodržci uničujejo svoje lastne narode. Namesto, da bi Srbi Miloševića in njegove pajdaše še pred Hagom obesili za pete, jih mnogi še danes malikujejo.
AlFe
# 07.10.2017 ob 07:41
stojan1111111 # 07.10.2017 ob 07:26
Tisti ki podpirate Katalonijo in Kosovo kot državo, ali bi podprli tudi v Sloveniji Štajersko in Primorsko, da se odcepi od Slovenije in priključi Avstriji in Italiji?


Nesmiselno vprašanje. Smiselno vprašanje je, ali Avstrija sploh hoče Štajersko in Primorsko?
@twwwter
# 06.10.2017 ob 23:12
Kakšen miting resnice?
Erjavec bi rekel, da se Slovenije in Katalonije ne da primerjati. Oni se šele osamosvajajo, mi pa se že 25 let prilizujemo tistim, ki so nas takrat priznali.
@twwwter
# 06.10.2017 ob 23:00
Vsekakor bo slovenska vlada zadnja v Evropi, ki bo priznala Katalonijo - vse zato, da kobajagi ne bi tvegala razkola EU.
Naša suverenost na papirju je eno, suverenost v praksi pa je povsem nekaj drugega.
Figeto
# 06.10.2017 ob 22:05
Evo ga Berganta, ki se pači po špansko.

Ti obvlada vse jezike ...
antiani
# 06.10.2017 ob 21:41
Seveda ne bo, saj je španska vlada označila referendum za neustaven.
Bivši uporabnik
# 06.10.2017 ob 16:32
Jaz mislim, da bo ta čakal dokler ga ne bodo zaprli v la prision. Razglasiti bi moral neodvisnost in zavarovati meje, ker vsak trenutek je lahko njegov zadnji na svobodi.
gesan
# 07.10.2017 ob 08:27
AlFe
# 07.10.2017 ob 07:41
Prijavi neprimerno vsebino
stojan1111111 # 07.10.2017 ob 07:26
Tisti ki podpirate Katalonijo in Kosovo kot državo, ali bi podprli tudi v Sloveniji Štajersko in Primorsko, da se odcepi od Slovenije in priključi Avstriji in Italiji?

Nesmiselno vprašanje. Smiselno vprašanje je, ali Avstrija sploh hoče Štajersko in Primorsko?
........................................
........................................
.............
Avstrija bo to državo kot zgleda kmalu spet "kupila"!
Pa še plačali jim bomo az to!

:)
AlFe
# 07.10.2017 ob 07:38
Oh! Še malo pa bodo muslimani odločali o usodi Španije in Katalonije. Do takrat pa pometajmo pred lastnim pragom, da ne izumremo pred Španci.
gesan
# 07.10.2017 ob 01:26
Katalonci, držte se!
Ne bo vam lahko ampak na koncu vselej resnica zmaga!

Pa naj lažejo kolikor hočejo vsi!
ROBI123
# 06.10.2017 ob 23:52
Alorius
Red v stilu Guernice???? Katalonci so ponosen narod in njihov uspeh je zagotovljen!!!!! EU se pa naj skupaj z ZDA vpraša, kaj prinašajo prihodnosti s svojimi človekovimi pravicami in demokracijo? Španska oblast si za svoj obraz v Evropi tega preprosto ni smela dovoliti! To kar je počela namreč!
RibičIČ
# 06.10.2017 ob 22:47
Enostranska razglasitev neodvisnosti se za Katalonijo utegne precej slabo končati. Tudi če Madrid ne bo posegel po represivnih ukrepih, čeprav je glede na videno to zelo malo verjetno, bo Katalonce čakala izolacija. Nobena EU država ne bo tvegala dodatnega razkola, med drugimi pomembnejšimi silami pa tudi nimajo podpore. In pod pritiskom, ki bo sledil, zna podpora neodvisnosti tudi hitro upasti. Žal, toda tako je.
Kazalo