Foto:
Foto:

Kitajska vsako leto usmrti 10.000 ljudi, kažejo podatki organizacije Humar Rights Watch, po drugih podatkih pa naj bi bila ta številka med 5.000 in 12.000. Smrtonosne injekcije so bolj humane in bodo sčasoma v uporabi povsod, je napovedal podpredsednik vrhovnega ljudskega sodišča Džjang Šingčang.

Kitajska sicer počasi spreminja sistem smrtne kazni, ni pa pričakovati, da bi jo kmalu odpravila. Zdaj smrtna kazen velja za več deset zločinov, med njimi tudi za korupcijo in utajo davkov.

Načini, s katerimi se človeka pošlje v smrt, se po posameznih državah razlikujejo. Tako je v Savdski Arabiji najpogostejše obglavljenje, v ZDA električni stol, za Egipt, Iran, Japonsko, Jordanijo in nekaj drugih držav je tipična smrt z obešenjem, za Kitajsko, Tajsko in tudi ZDA smrtnonosna injekcija, ustrelitev pa za Belorusijo, Kitajsko, Tajvan, Vietnam in še nekaj drugih držav. Kamenjanje je še vedno praksa v Afganistanu in Iranu.

Čedalje več držav na svetu se odloča za ukinitev smrtne kazni. Od leta 1990 je takšno kaznovanje ukinilo več kot 50 držav, med takšne države spadajo tako tiste v Afriki (najbolj sveži primeri so Slonokoščena obala, Liberija, Ruanda), Amerikah (Kanada, Paragvaj, Mehika), Aziji in Pacifiku (Butan, Filipini, Samoa) ter Evropi in osrednji Aziji (Albanija, Moldavija, Črna gora, Srbija, Turčija).

K. T.