Spopad Hamasa in Izraela v Gazi je povečal napetosti tudi na Zahodnem bregu, kjer so se večkrat spopadli protestniki in izraelska vojska. Foto: EPA
Spopad Hamasa in Izraela v Gazi je povečal napetosti tudi na Zahodnem bregu, kjer so se večkrat spopadli protestniki in izraelska vojska. Foto: EPA

Neimenovani palestinski uradnik, ki je sodeloval pri tajnih pogajanjih, je za Reuters povedal: "Dosegli smo soglasje o premirju, ki se je že začelo."

Hamas se je strinjal, da bo zaustavil napade z raketami kasam na izraelski mesti Ašdod in Aškelon, na drugi strani pa se je izraelska vojska (IDF) zavezala, da bo ustavila letalske napade na cilje v Gazi.

Tako kot v preteklosti ne gre za formalno-pravni dogovor dveh predstavnikov oblasti, ampak za vzajemni dogovor sprtih strani, v katerem je glavna postavka to, da druga stran konča napade.

Kdo je napadel v puščavi Negev?
Sovražnosti med sprtima stranema so se obudile v četrtek, ko naj bi se skupina pripadnikov Hamasa čez Sinaj (Egipt) pretihotapila na jug Izraela in tam v zasedi ubila več izraelskih državljanov. IDF je nato začel povračilne napade, na kar je Hamas odgovoril z raketnim obstreljevanjem.

Med četrtkovim incidentom v puščavi Negev na avtocesti proti rdečemorskemu letoviškemu mestu Eliat je bilo ubitih tudi pet egiptovskih policistov, ki so jih po pomoti ubili Izraelci. Zaradi incidenta je Kairo odpoklical svojega veleposlanika v Izraelu, odnosi med hladnima zaveznikoma pa so se zaostrili. Izraelska vojska se je nato hitro opravičila za napad čez mejo in žrtve med pripadniki egiptovskih varnostnih sil.