Pred glasovanjem je kosovska stran zbrane spomnila, da ne glasujejo o priznanju državnosti Kosova, srbska pa, da bi članstvo Kosova pomenilo politizacijo Unesca in kršitev mednarodnega prava. Foto: BoBo
Pred glasovanjem je kosovska stran zbrane spomnila, da ne glasujejo o priznanju državnosti Kosova, srbska pa, da bi članstvo Kosova pomenilo politizacijo Unesca in kršitev mednarodnega prava. Foto: BoBo

Med 142 članicami je za glasovalo 92 držav, proti jih je bilo 50, zadržanih pa 29 - med temi so Bosna in Hecegovina, Kolumbija, Grčija, Nigerija, Peru, Poljska, Romunija, Singapur, Trinidad in Tobago ter Zambija. Med državami, ki so glasovale proti, pa so med drugim Brazilija, Kitajska, Rusija, Španija, Indija, Kazahstan, Palestina in Severna Koreja. Slovenija je glasovala za članstvo.

Že pred samim glasovanjem je Kosovo obrazložilo, da države ne glasujejo o priznanju Kosova ali članstvu v Združenih narodih, temveč "da se prebivalcem Kosova omogoči pristop h kulturnim dobrinam in izobraževanju". Srbija pa je opozorila, da bi članstvo Kosova pomenilo politizacijo Unesca in kršitev mednarodnega prava, zato je zahtevala odložitev glasovanja, kar je Generalna skupščina zavrnila z 89 glasovi proti, 59 za članstvo, 22 članic Unesca je bilo zadržanih, 16 jih ni bilo navzočih na samem glasovanju.

Unesco sponzorira različne svetovne projekte, med katerimi so varovanje kulturne in naravne dediščine, tehnično izobraževanje, izobraževanje učiteljev, promocija neodvisnih medijev in svobode tiska, pismenost, vzdrževanje regionalne in kulturne zgodovine ter promocija kulturne raznolikosti, mednarodni znanstveni programi, varovanje človekovih pravic, pomoč pri razvoju nerazvitih delov sveta, je pojasnila organizacija na spletni strani.

Unesco je za dosego svojih ciljev od začetka delovanja do danes ustanovil okoli 100 posvetovalnih odborov, mednarodnih komisij in medvladnih svetov, 4.000 klubov, centrov in društev ter 7.900 Unescovih šol v 176 državah, da bi mladim pomagal razviti toleranco in mednarodno razumevanje. Sodeluje tudi z okoli 335 nevladnimi organizacijami, ideje pa mu pomaga širiti 40 znanih osebnosti z vsega sveta, ki se imenujejo ambasadorji dobre volje.