Britanska kraljica Elizabeta II. bo že 57. nagovorila poslance v britanskem parlamentu novega sklica. Foto: EPA
Britanska kraljica Elizabeta II. bo že 57. nagovorila poslance v britanskem parlamentu novega sklica. Foto: EPA
Princ Charles in Camilla
Kraljico je danes v parlamentu prvič po letu 1996 spremljal tudi prestolonaslednik princ Charles skupaj s soprogo Camillo - šlo naj bi za še en znak njegove vse pomembnejše vloge v luči zmanjševanja obveznosti 87-letne monarhinje. V torek je Buckinghamska palača sporočila tudi, da jo bo Charles predstavljal na vrhu Commonwealtha novembra na Šrilanki. Foto: Reuters
Britanska kraljica odprla parlamentarno leto (

Britanska kraljica Elizabeta II. je v parlamentu predstavila letošnji vladni program, katerega prioriteta je krepitev britanskega gospodarstva. Največ pozornosti pa je deležen predlog zakona, ki naj bi omejil priseljevanje v državi.

Predlog omejuje dostop priseljencev do britanskega brezplačnega zdravstvenega sistema, uvaja višje kazni za podjetja, ki zaposlujejo priseljence brez urejene dokumentacije, in priseljencem, ki so v državi nezakonito, onemogoča pridobitev vozniškega dovoljenja. Zakon bo tudi olajšal izgon tujih kriminalcev in omejil njihove pravice do pritožbe.

"Vlada si bo prizadevala za uveljavitev pravičnejše družbe, ki bo nagradila delovne ljudi," je dejala kraljica v svojem govoru. Takšna zakonodaja bo dala državi zagotovilo, "da se bodo želeli vanjo priseliti le tisti posamezniki, ki bodo hoteli prispevati k blaginji države, in odvračala vse druge".

Načrt za omejitev priseljevanja je vlada predstavila potem, ko je stranki Ukip, ki je znana predvsem po nasprotovanju priseljevanju in evropski integraciji, na lokalnih volitvah prejšnji teden podpora zelo narasla. Vlada sicer vztraja, da so ukrepe določili že pred izidi volitev, piše BBC.

Lažja izmenjava zapornikov
Vlada je predložila tudi osnutek zakona, ki bi omogočal lažjo meddržavno izmenjavo zapornikov in nezakonitih priseljencev.

Uvedba socialne kapice
Med predlaganimi ukrepi je tudi uvedba socialne kapice, ki omejuje plačilo za socialno varnost (pokojninska in zdravstvena zavarovanja) na največ 168,62 evra (144 funtov) na teden. Starostna stopnja za upokojitev pa se bo do leta 2026 postopno zvišala na 67 let.
Elizabeta II. je v govoru, ki ga je brala iz bele vezene brošure, prebrala tudi to, da si želi vlada Davida Camerona narediti več za varstvo potrošnikov.

Referenduma za izstop Velike Britanije iz EU-ja ne bo
Med petnajstimi zakonskimi predlogi in osnutki zakonov pa ni bilo strožjega nadzora nad uporabo medmrežja in določitve minimalne cene za prodajo alkoholnih pijač. Prav tako ni bil omenjen predlog za uvedbo novih opozornilnih škatlic za cigarete ali referendum o nadaljnjem članstvu Velike Britanije v EU-ju, kar je bila zahteva nekaterih konservativnih poslancev.
Prioriteta ostaja krepitev gospodarstva
Kraljica je v tradicionalnem govoru, ki ji ga napiše vlada in naznanja uraden začetek parlamentarnega leta, poudarila, da sicer vladna prioriteta ostaja okrepitev gospodarstva in v skladu s tem nadaljevanje varčevalne politike, ki bo zmanjšala državni primanjkljaj.

Britanska kraljica odprla parlamentarno leto (