Kraljica Elizabeta v govoru ni predstavila svojega stališča do referenduma o obstanku Velike Britanije v Evropski uniji. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta v govoru ni predstavila svojega stališča do referenduma o obstanku Velike Britanije v Evropski uniji. Foto: EPA
David Cameron
Britanski premier David Cameron pripravlja reforme, s katerimi bo naredil Veliko Britanijo boljšo in močnejšo. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta nagovorila britanski parlament

Elizabeta je tako že 63. zapored odprla parlamentarno leto. Gre za tradicijo, katere korenine segajo v leto 1536. Cameronova konservativna vlada je v ospredje postavila reformo zaporniškega sistema, največjo od "viktorijanskih časov naprej".

Zapori kot priložnost za nov začetek
V odgovoru na trditve, da so razmere v nekaterih prenapolnjenih britanskih zaporih postale neobvladljive, je Cameron obljubil finančne in pravne ukrepe za izboljšanje položaja zapornikov. Po navedbah vlade je cilj reforme izboljšati javno varnost z zmanjšanjem stopnje kriminala. V središču reformnega programa je izobraževanje za 85.000 zapornikov v britanskih zaporih. "Zapori ne bodo več valilnice kriminala, ampak inkubatorji reformiranih življenj," je dejal Cameron.

Podpora prvemu komercialnemu kozmodromu
Cameronov program med drugim predvideva tudi podporo razvoju vesoljskih plovil in komercialnih kozmodromov, čeprav lokacija prvega še ni znana. Vlada si bo prav tako prizadevala za promocijo samovozečih avtomobilov. Poleg tega bo Cameronova vlada pravico do širokopasovne povezave za vsako gospodinjstvo zapisala v zakon.

Pričakovane kritike opozicije
"Vlada bo s krepitvijo gospodarstva zagotovila varnost za delovne ljudi, izboljšala življenjske priložnosti in okrepila nacionalni varnostni sistem,"
je med drugim zapisano v programu Cameronove konservativne vlade, ki je pričakovano naletela na kritike opozicije. Predsednik laburistov Jeremy Corbyn je tako Cameronovo vlado označil za "samovozeči avtomobil, ki gre v napačno smer."

Referendum o brexitu bo zasenčil vse
A analitiki menijo, da bo program Cameronovega dela zasenčil referendum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije oziroma t. i. brexitu. Referendum je na sporedu 23. junija. V sredo objavljene ankete so pokazale, da so zagovorniki obstanka v EU-ju v prednosti pred nasprotniki. Skupen izid anket je 52 odstotkov za obstanek v EU-ju in 48 odstotkov za izstop. Ankete so tudi pokazale, da je približno petina volilnega telesa še neodločenega in da bo izid referenduma močno odvisen od udeležbe.

Kraljica Elizabeta nagovorila britanski parlament