Raul Castro je pred letom dni od svojega brata prevzel vodenje Kube, a kljub obljubljenim spremembam življenje na otoku ostaja enako. Foto: EPA
Raul Castro je pred letom dni od svojega brata prevzel vodenje Kube, a kljub obljubljenim spremembam življenje na otoku ostaja enako. Foto: EPA
Življenje na Kubi tudi pod Raulom ostaja kot prej. Kljub težavam, ki tarejo ta komunistični otok, pa tega v vsakdanjem življenju skoraj ni moč čutiti. Foto: EPA
Michelle Bachelet in Fidel Castro
Zadnja, ki je pred dobrim tednom obiskala Fidela Castra, je bila predsednica Čila Michelle Bachelet, ki je dejala, da se Fidel počuti odlično. Foto: EPA
Hugo Chavez in Raul Castro
Hugo Chavez ostaja eden največjih prijateljev bratov Castro, državi pa sta največji zaveznici v regiji. Foto: EPA
Kubo so poleti prizadeli trije hudi orkani, ki so povzročili ogromno gmotne škode. Foto: EPA

Danes 77-letni Raul Castro Ruz je pred letom dni s soglasjem kubanske skupščine tudi uradno postal novi kubanski predsednik in tako na prestolu zamenjal svojega brata Fidela, ki je komunistični raj vodil kar 49 let. Leto po tem, ko je Raul nadomestil Fidela, je novi predsednik požel veliko več uspehov v tujini kot doma, kjer Kubanci še vedno čakajo na obljubljene gospodarske spremembe. Raul je namreč obljubil, da bo spremenil otoško gospodarstvo in nekaj več kot 11 milijonov Kubancev popeljal v boljše življenje. A medtem ko se to ni zgodilo, je Raul požel veliko hvale na mednarodnem podiju.

Raul je Kubi vladal tako rekoč od julija 2006, ko se je danes 82-letni Castro zaradi bolezni umaknil iz političnega življenja. A Fidel kljub temu še danes ostaja ključna figura v kubanskem političnem življenju, saj Kubance spremlja na vsakem koraku. Oglaša se namreč prek kolumen v glavnem kubanskem komunističnem časopisu Granma, občasno se oglasi na televiziji ali pa se pojavi na fotografiji s katerim od svojih gostov. Zadnja gostja, ki je obiskala Fidela Castra, je bila predsednica Čila Michelle Bachelet, ki je povedala, da je Fidel v zadovoljivem zdravstvenem stanju.

Raul obljubljal boljše življenje
Raul je po prevzemu oblasti Kubancem vlil veliko upanja, da bo njihovo življenje drugačno, saj je obljubil višje plače, lahko so kupovali mobilne telefone in računalnike ter prenočevali v hotelih, ki so bili pred tem namenjeni izključno turistom. Izpeljal je tudi agrarno reformo, s katero je zagotovil več zemlje za kmete in tako spodbudil proizvodnjo hrane. Vse te reforme in obljube so Kubance in ostali svet prepričale, da bo novi voditelj Kube zagotovo uspešno spremenil eno zadnjih komunističnih gospodarstev na svetu.

A se je začetni zagon po spremembah kmalu polegel, poleg tega pa so Kubo poleti prizadeli trije hudi orkani, ki so odnesli streho nad glavo tisočim Kubancem ter povzročili ogromno gmotno škodo. Otoku pa ni prizanesla niti svetovna gospodarska kriza, ki za številne prebivalce pomeni življenje v še slabših razmerah kot tistih, ki so na otoku vladale do zdaj, obljubljene spremembe pa je potisnila na stranski tir.

Kubanci Raulu ne verjamejo več
Tudi Kubanci, ki še vedno prejmejo približno 20 dolarjev na mesec, so že obupali in opustili začetno navdušenje nad Raulom. "Zelo malo sprememb je uresničil, konkretne izboljšave v kakovosti življenja ali plačah pa so še zelo daleč," je povedal 41-letni Diego Valdez, ki dela v restavraciji. "Izgledalo je, kot da bo Raul začel spreminjati naša življenja na boljše," je povedal 33-letni delavec Gabriel Mendez in dodal: "Zdaj lahko kupujemo mobilne telefone in spimo v hotelih, a v resnici si to lahko privoščijo le redki, saj večina Kubancev še vedno dela le zato, da se lahko preživi."

Poleg vseh sprememb so Kubanci pričakovali tudi, da se bo Raul precej odmaknil od politike Fidela Castra, a se to ni zgodilo. "Raul je nadaljeval, kjer je Fidel zaključil, sledi isti politični liniji. Tako kot Fidel, si Raul prizadeva za ohranitev revolucije," je povedala Sarah Stephens iz washingtonskega centra za demokracijo.

Raul požel številne uspehe v mednarodnih vodah
Na mednarodnem področju pa je imel Raul veliko več uspeha. V prvem letu svoje vladavine je uspel zakrpati problematične odnose z Evropsko unijo, ponovno je vzpostavil zavezništvo z Rusijo in ohranil ter okrepil močne vezi s svojimi ključnimi partnericami Venezuelo in Kitajsko. Decembra se je Kuba pridružila skupini Rio, ki združuje 23 držav Latinske Amerike in Karibov, ter tako končala leta izolacije, Havano pa so v enem letu obiskali voditelji najbolj pomembnih držav regije. Poleg tega je Raulu v dolgoletnem boju z ameriško blokado pomoč obljubila večina držav Latinske Amerike, boljši odnosi pa se obetajo tudi z administracijo novega ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je že napovedal, da se je pripravljen pogovarjati s Castrom.

Po mnenju političnih analitikov je Raul ogromno zaupanja pridobil zaradi želje številnih držav, da bi sodelovale s Kubo in jo potisnile proti spremembam, potem ko se je s prestola umaknil odločni Fidel Castro, poleg tega pa je k priljubljenosti Kube pripomogla tudi njihova pripravljenost, da številne svoje zdravnike, ki veljajo za ene najboljših na svetu, pošiljajo v države tretjega sveta, kjer jim primanjkuje zdravstvenega osebja.

Sprememb ni, kaj čaka Kubo?
Raul Castro torej po enem letu na čelu komunističnega otoka ni uresničil sprememb, ki jih je napovedoval. Številni Kubanci še vedno živijo v pomanjkanju in se stežka prebijajo iz meseca v mesec, pri spremembah pa jim ne pomaga niti gospodarska kriza, ki tudi Kubi ni prizanesla. A kljub temu Kubanci v prihodnost gledajo z dvignjeno glavo in čakajo na boljše čase, nikomur pa ni popolnoma jasno, kdaj in kako bodo boljši časi prišli.

Brina Tomovič
brina.tomovic@rtvslo.si