Kurdske sile v Iraku sporočajo, da so v okolici Mosula, zadnje večje utrdbe IS-ja v Iraku, zajele več vasi. Foto: EPA
Kurdske sile v Iraku sporočajo, da so v okolici Mosula, zadnje večje utrdbe IS-ja v Iraku, zajele več vasi. Foto: EPA
Bitka v okolici Mosul
Kurdske in vladne sile v Iraku želijo obkrožiti Mosul in iz njega pregnati sile IS-ja. Foto: Reuters
Begunsko taborišče
V bližini Mosula so vzpostavili begunsko taborišče v pričakovanju razseljenih ljudi zaradi končnega spopada z IS-jem v mestu. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, se je ofenziva s podporo zračnih napadov koalicije pod vodstvom ZDA začela ob zori v nedeljo. V operaciji po besedah kurdskega poveljnika sodeluje več kot 5.000 vojakov, spopadi pa naj bi še vedno trajali. Borci IS-ja naj bi se na zračne napade odzvali s poskusi napadov z vozili, napolnjenimi z eksplozivi, na kurdske sile.

Kurdske sile in sile iraške vlade obkrožajo Mosul pred ofenzivo, v kateri naj bi zajeli tudi to mesto, ki je pod nadzorom samooklicane Islamske države od junija leta 2014. Iraška vlada poskuša proti Mosulu napredovati z juga. Datum začetka operacije zajetja Mosula sicer še ni znan.

IS-jeva izguba Mosula bi praktično pomenila poraz te džihadistične skupine v Iraku, je dejal iraški premier Haider Al Abadi. Ravno v tem severnoiraškem mestu je vodja IS-ja Abu Bakr Al Bagdadi leta 2014 razglasil kalifat.

Združeni narodi sicer opozarjajo, da bi lahko končna bitka za Mosul povzročila "največjo in najobčutljivejšo humanitarno krizo na svet", poroča BBC.

V Mosulu naj bi bilo po ocenah okoli 700.000 civilistov, viri v iraški vladi pa so marca letos ocenjevali, da je tam okoli 10.000 borcev IS-ja.

IS povsem izgubil Manbidž v Siriji
Medtem sirski uporniki, ki uživajo podporo ZDA, sporočajo, da so v celoti vzpostavili nadzor nad mestom Manbidž na severu Sirije ob meji s Turčijo, ki so ga v petek iztrgali iz rok IS-ja. Za naslednji cilj so si zadali osvojitev mesta Al Bab kakih 50 kilometrov jugozahodno od Manbidža, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kurdske sile, tudi tam podprte z zračnimi napadi ZDA, so popolno osvoboditev Manbidža razglasile v petek. Nato so znotraj mesta odkrili še nekaj barikad z džihadisti.

Boj za Manbidž, ki je bil ključna oskrbovalna in vstopna točka IS-ja v Evropo, je trajal 73 dni. Po podatkih ZN-a je moralo Manbidž zaradi spopadov zapustiti več kot 78.000 ljudi. Njegova osvoboditev bo med drugim močno zmanjšala možnosti oskrbovanja mesta Raka, prestolnice kalifata IS-ja. Manbidž je namreč služil kot ključna tranzitna točka na oskrbovalni poti od turške meje do Rake.